Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli w wycieczce do Warszawy na 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które odbywały się w dniach 21-23 marca 2018 r. EuroGastro to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów jest zaprezentowanie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.
22 marca br. w naszej szkole odbył się Powiatowy Turniej Szkół. Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Młody manager na start”. W ramach turnieju przeprowadzone zostały dwa konkursy. Pierwszy - drużynowy - dla uczniów klas gimnazjalnych z terenu powiatu tureckiego, drugi - na najciekawszą prezentację pod hasłem „Ja jako współczesny manager”- dla uczniów klas ponadgimnazjalnych.
21 marca 2018 r. Zespół Szkół Technicznych w wesołym nastroju powitał wiosnę. Tego dnia świętowaliśmy Dzień Samorządności, w ramach którego przygotowano wiele atrakcji dla uczniów. W sali sportowej odbywały się mecze piłki siatkowej nauczyciele vs. uczniowie. Wygrała drużyna uczennic, której kapitanem była Ewelina Owczarek. W świetlicy szkolnej odbywał się konkurs ph. „Najlepsze przebranie”. W kategorii klasowej zwyciężyła klasa II TS otrzymując liczne nagrody: pizzę dla całej klasy ufundowaną przez p. Mateusza Brzózkę z Pizzerii Impresso, voucher uprawniający całą klasę do dnia bez pytania, karnety na basen ufundowane przez p. Krzysztofa Kolędę, dyrektora OSiR oraz wycieczkę do Nadleśnictwa Turek.
21.03.2018 r. w auli Zespołu Szkół Technicznych w Turku odbyło się spotkanie z przedstawicielami Urzędu Skarbowego w Turku: Panią Donatą Błaszczyk oraz Panią Małgorzatą Przybył. Pracownicy ww. instytucji przybliżyli uczniom zasady sporządzania rozliczenia rocznego przez osobę fizyczną nieposiadającą działalności gospodarczej oraz zasady działania programu e-Deklaracje służącego do generowania oraz elektronicznego przesyłu dokumentów do Urzędu Skarbowego.
21 marca, wraz z nadejściem wiosny, obchodzimy Światowy Dzień Poezji ustanowiony przez UNESCO w 1999 roku. Celem tego dnia jest promocja czytania, publikowania i nauczania poezji, która często bywa niedoceniana przez młode pokolenie. Biblioteka szkolna ZST w Turku włączyła się w obchody Światowego Dnia Poezji, organizując „Spotkanie z poezją”, podczas którego uczniowie prezentowali wiersze ulubionych poetów: Bolesława Leśmiana, Zbigniewa Herberta, Wisławy Szymborskiej, Haliny Poświatowskiej, Jana Twardowskiego, Czesława Miłosza, Marii Pawlikowskiej – Jasnorzewskiej, Edwarda Stachury i Juliana Tuwima.
19 marca 2018 r. odbyła się czwarta edycja fryzjerskiego konkursu wewnątrzszkolnego dla klas fryzjerskich Branżowej Szkoły I Stopnia i Zasadniczej Szkoły Zawodowej pt.: Praktyczne kreowanie fryzur po niemiecku. W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem „Cztery pory roku”.
Uczennica Zespołu Szkół Technicznych w Turku Roksana Pawlic została finalistką IX Konkursu Matematycznego im. gen. Sylwestra Kaliskiego, który odbył się 16 marca 2018 r. w Wojskowej Akademii Technicznej w Warszawie. W eliminacjach startowało 1100 uczniów z 61 szkół z całej Polski. Do finału zakwalifikowało się 99 - wśród nich Roksana Pawlic i Szymon Smura z ZST.
W miniony weekend odbyły się Mistrzostwa Polski Szkół w E-sporcie. Zmagania odbywały się w formie indywidualnej oraz drużynowej. W konkursie indywidualnym FIFA 18 podium zostało zdominowane przed uczniów ZST: pierwsze miejsce zajął Mateusz Polipowski (1sa), drugie miejsce - Dawid Gryska (3TT), a trzecie wywalczył Marcin Jadrych (2TM).
16 marca 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni hotelu Uniejów Eco Active & Spa – pana Mateusza Mika oraz jego współpracowników: pani Anny Paciorek i pana Sebastiana Krzemińskiego. W warsztatach udział wzięli również pracujący w ww. hotelu absolwenci naszej szkoły: Martyna Łukasik (finalistka konkursu Kulinarny Talent 2017) i Jakub Zdych.
17 marca w Hali Sportowej w Dobrej odbyły się XX Powiatowe Eliminacje Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież Zapobiega Pożarom”. Towarzyszyło im rozdanie nagród osobom, które wzięły udział w Ogólnopolskim Konkursie Plastycznym „Zapobiegajmy Pożarom”. Organizatorami konkursu byli: Zarząd Oddziału Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Turku, Komisja ds. Młodzieży ZOP ZOSP RP w Turku i Muzeum Miasta Turku im. Józefa Mehoffera. Do konkursu zgłoszono 113 prac.
Poniżej prezentujemy aplikację, którą stworzył Dominik z klasy II technikum informatycznego. Aplikacja Plan Lekcji to praktyczna i intuicyjna aplikacja na urządzenia z systemem Android służąca do sprawdzania planu lekcji ZST. Dzięki tej aplikacji nie musisz szukać screenów, a plan będzie zawsze aktualny...
Pobieramy i instalujemy :)
Odpowiedź na powyższe pytanie znają uczniowie technikum w zawodzie technik logistyk z Zespołu Szkół Technicznych w Turku, którzy 14 marca 2018 r. uczestniczyli w III Dniu Logistyki na Politechnice Poznańskiej. Podczas tej wizyty młodzi logistycy wzięli udział w zajęciach dydaktycznych zorganizowanych przez Koło Naukowe LOGISTYKA pod opieką mgr inż. Moniki Koseckiej – Olejnik. Młodzież wysłuchała prelekcji dotyczącej Koncepcji Lean Management – jedną z technik zarządzania przedsiębiorstwem, której zadaniem jest pozbycie się zbędnych „kilogramów firmy”, czyli uzyskanie m.in. minimalnych zapasów i kosztów produkcji, wysoką wydajność produkcji i pracy, sprawną organizację i zarządzanie, krótkie cykle realizacji produkcji, aby w ten sposób przyciągnąć nowych klientów oraz osiągnąć zadowalające wyniki ekonomiczne.
Wkroczenie na rynek inteligentnych systemów i maszyn, rozwój narzędzi komunikacji globalnej oraz informatyzacja świata powodują, że przed obecnymi pracownikami i młodymi ludźmi wkraczającymi na rynek pracy stoi szereg wyzwań i oczekiwań. Czasy, w których pracownik rozpoczynający karierę zamykał się w ramach swojego zawodu bezpowrotnie minęły. Żeby utrzymać się na rynku pracy trzeba będzie nauczyć się łączenia wielu kompetencji.
Pod takim tytułem 9 marca br. odbył się w Zespole Szkół Technicznych i Hutniczych w Koninie IV Międzyszkolny Konkurs Fryzjerski „ZŁOTE NOŻYCZKI". Pin-up to określenie stylu wywodzącego się z przełomu lat 40. i 50. XX wieku. W konkursie wzięło udział 12 duetów fryzjerskich z następujących szkół: Zespołu Szkół Technicznych w Turku, Rzemieślniczej Szkoły Zawodowej Cechu Rzemiosł Różnych w Koninie, Zespołu Szkół im. Mikołaja Kopernika w Koninie oraz Zespołu Szkół Technicznych i Hutniczych w Koninie.
13 marca 2018 roku w siedzibie Środowiskowego Hufca Pracy w Turku odbył się I etap konkursu „Sprawny w zawodzie- Bezpieczny w Pracy” w kategorii kucharz. W przedsięwzięciu udział wzięło czworo uczniów klasy 3kw Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz z Zespołu Szkół Technicznych w Turku (dwie ekipy dwuosobowe).
Zespół Szkół Technicznych w Turku zapewnia swoim uczniom korzystanie z nowoczesnych technologii. Potwierdzeniem tego jest nowo powstała pracownia obrabiarek konwencjonalnych przekazana do użytku młodzieży podczas odbytej 14 marca 2018 r. w ZST konferencji pod hasłem „Kompetencje przyszłości szansą dla rozwoju wschodniej Wielkopolski”. Inwestycja kosztowała blisko 850 tys. zł i została zrealizowana ze środków unijnych przyznanych przez Zarząd Województwa Wielkopolskiego w ramach projektu “Nowoczesne technologie w kształceniu zawodowym elementem rozwoju gospodarczego obszaru funkcjonalnego powiatów tureckiego i kolskiego”.