W dniu 23 lutego 2021 r. o godzinie 9:00  w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbył się etap okręgowy (II stopnia) XXXIV Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej. Naszą szkołę reprezentowała  uczennica technikum ekonomicznego Katarzyna Kamińska. Zawody okręgowe, do których zostało  zakwalifikowanych 400 uczniów ze 183 szkół w całej Polsce, miały charakter pisemny i składały się z trzech elementów: jednego pytania o charakterze ogólnym nawiązującego do hasła przewodniego olimpiady „Ekonomia wobec kryzysów. Gospodarcze i społeczne skutki pandemii”; zadania z analizy finansowej; 30 pytań testowych. Ze względu na rangę zawodów  ich przebieg był dodatkowo zdalnie monitorowany w czasie rzeczywistym przez sekretarza okręgowego. Kamery rejestrujące umożliwiały obserwację pracy wszystkich uczestników.

Zdalne nauczanie stanowi nie lada wyzwanie dla uczniów oraz nauczycieli  wszystkich przedmiotów. Szczególnie trudne jest jednak doskonalenie oraz nabywanie nowych umiejętności w praktycznej nauce zawodu, ale jak się okazuje -  możliwe! Uczniowie klas fryzjerskich naszej szkoły przygotowują się do konkursu regionalnego w Kaliszu. Celem zmagań jest stwarzanie szans ludziom młodym, twórczym i ambitnym, promocja młodych talentów, wymiana doświadczeń między szkołami oraz sprawdzenie umiejętności uczniów. Zadaniem zawodników będzie wykonanie fryzury tylko przy użyciu suszarki ręcznej i szczotek do modelowania. Film dokumentujący wykonanie fryzury  zostanie przesłany organizatorom konkursu.

ZSTNowe wymagania rynku pracy generują konieczność dostosowania dotychczasowych metod kształcenia do wymagań pracodawców. Takim rozwiązaniem jest między innymi kształcenie dualne, które łączy nauczanie teoretyczne z praktycznym (u pracodawców). Dzięki temu zdobyta przez uczniów wiedza i nowe umiejętności mogą być od razu zastosowane i pogłębione. Taki właśnie model kształcenia będzie priorytetem w szkolnictwie zawodowym w Powiecie Tureckim. Jego realizację umożliwi Wielkopolski Regionalny Program Operacyjny na lata 2014-2020 (obowiązujący od  29.06.2020 do 30.04.2023 roku).

Walentynki, coroczne święto zakochanych, dzień wyznawania miłości oraz obdarowywania się drobnymi upominkami. Dla bibliotek to również doskonała okazja do promocji czytelnictwa i rozbudzenia wśród innych miłości do książek. Dlatego też biblioteka szkolna ZST  przygotowała  dla swoich czytelników  dwie akcje. W dniu 12 lutego odbył się walentynkowy konkurs czytelniczy dla wszystkich  chętnych uczniów naszej szkoły. Konkurs odbywał się online na platformie Quizizz.

Z okazji Walentynek - święta zakochanych przypadającego 14 lutego -  w naszej szkole został zorganizowany konkurs online dla uczniów ZST. Uczniowie przygotowali kartki walentynkowe z pięknymi wierszami miłosnymi w języku niemieckim.

Spośród  30 autorów  prac konkursowych wyłoniono zwycięzców:
1 miejsce - Julia Jeżykowska  - 2TG
2 miejsce -  Nikola Gałężewska -  3f
3 miejsce - Kinga Pietrzak - 2 fp i Martyna Adamczyk - 2TG.

ZSTStypendium Prezesa Rady Ministrów przyznaje się uczniowi, który otrzymał promocję z wyróżnieniem, uzyskując przy tym najwyższą w danej szkole średnią ocen lub wykazuje szczególne uzdolnienia w co najmniej jednej dziedzinie wiedzy, uzyskując w niej najwyższe wyniki, a w pozostałych dziedzinach wiedzy wyniki co najmniej dobre. Na rok szkolny 2020/2021 Prezes Rady Ministrów przyznał 7 092 stypendia. To zaszczytne wyróżnienie otrzymali również uczniowie naszej szkoły: ERYK GIL z klasy 4TL - uczeń po szkole gimnazjalnej i ERYK PAWLAK z  klasy 2TMp - uczeń po szkole podstawowej.

ZSTZ ogromną satysfakcją informujemy o sukcesie uczennicy Zespołu Szkół Technicznych w Turku, kształcącej się w zawodzie technik ekonomista, Katarzyny Kamińskiej. Uczennica zakwalifikowała się do II etapu XXXIV Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej. Olimpiada jest organizowana przez Polskie Towarzystwo Ekonomiczne i realizowana  we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim, w ramach programu edukacji ekonomicznej. To jedno z najważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w kapitał ludzki, stanowiący podstawowy czynnik rozwoju gospodarczego i postępu społecznego.

 opisZbliżające się „Święto Zakochanych” obchodzone 14 lutego to doskonała okazja do poruszenia tematyki z zakresu profilaktyki HIV/AIDS, a działania informacyjno – edukacyjne odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce nowych zakażeń HIV. W związku z tym zapraszamy do przeczytania materiałów przygotowanych przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Turku w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki 2021”.

Walentynki tuż, tuż... Dla jednych to zwykły dzień. Są jednak i tacy, którzy pragną w tym symbolicznym czasie otwarcie wyrazić skrywane dotąd uczucia. Poszukują więc różnych kreatywnych rozwiązań, by w sposób szczególny okazać sympatię lub miłość. Może to być na przykład słodka niespodzianka, kwiaty lub  - specjalna na tę okazję - stylizacja paznokci!  Walentynkowy manicure powinien być oczywiście romantyczny. Wśród wzorów królują serduszka, czerwony oraz różowy kolor. Oto propozycje stylizacji walentynkowych wykonane w ramach zająć zdalnych przez uczennice kl. II i III z technikum usług fryzjerskich z elementami  kosmetologii. 

ZSTPizza to danie, które z reguły nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie, dzięki połączeniu najpyszniejszych składników- świeżych pomidorów, bazylii, wędlin, pieczarek i oczywiście sera. Słowo „pizza” liczy sobie już ponad 1000lat. Bogata historia znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które choć zbliżone do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe. Na grubym, czy cienkim cieście? Z salami, serem, sosem, oliwkami, boczkiem czy krewetkami. Wielbiciele pizzy wiedzą jedno: pizza rządzi. Nie tylko w dniu święta - 9 lutego- na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.

ZSTW związku z nadchodzącymi walentynkami, w naszej szkole zorganizowano konkurs „Desery od serca - dla serca”. Od 29 stycznia do 7 lutego uczniowie uczący się w zawodzie - technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz, mogli przesyłać swoje zgłoszenia konkursowe. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli za zadanie przygotować walentynkowy deser, zawierający składniki korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Choroby sercowo-naczyniowe to jedna z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie.

ZSTJuż po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku wzięli udział w organizowanym przez Zarząd Oddziału Miejskiego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Turku- konkursie plastycznym pt.„ Młodzież zapobiega pożarom”. I tym razem nasi reprezentanci odnieśli sukces. W tegorocznej edycji, nad którą patronat honorowy objął Burmistrz Miasta Turku, udział wzięło 15 uczniów z Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego.

W dniu 25 stycznia 2021 roku odbyła się pierwsza edycja szkolnego konkursu wiedzy o krajach niemieckiego obszaru językowego „Landeskunde - Quiz” w formie testu online. Celem konkursu było rozbudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów językiem  niemieckim i krajami niemieckiego obszaru językowego oraz motywowanie uczniów do samodzielnego zdobywania wiedzy. Uczniowie mieli okazję do poszerzenia swojej wiedzy z zakresu historii, geografii, systemu politycznego i kultury. Poznali również wiele ciekawostek dotyczących krajów D-A-CH.

opisDrodzy Mieszkańcy Powiatu Tureckiego  

Szczepionka przeciw COVID-19 to jeden z najważniejszych elementów, dzięki któremu możemy powstrzymać epidemię. Wyzwala w organizmie człowieka naturalną produkcję przeciwciał. Stymuluje także nasze komórki odpornościowe, tak aby chroniły nas przed zakażeniem COVID-19. 

Od 25 listopada 2020 roku rozpoczął się konkurs online organizowany przez Akademię Inspiracji Makro dla szkół gastronomicznych „Inspirujemy on-line” przeznaczony dla uczniów klas gastronomicznych. Wyzwanie w tym konkursie podjęła uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 LZ w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Weronika Dębowska.  Konkurs trwał przez cztery tygodnie i co tydzień  uczniowie dostawali inne wyzwanie kulinarne do przygotowania z umieszczeniem  opisu potrawy a także musieli wykazać się wiedzą  w quizie dotyczącym potrawy. 25 listopada odbyło się pierwsze  wyzwanie polegające na przygotowaniu risotto. 

W dniach od 1 do 21 grudnia 2020 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zorganizował I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.” w  formie on-line. Do konkursu zostało zgłoszonych 65 kolorowych, piernikowych dział sztuki z całej Polski, w tym miedzy innymi znalazły się trzy pierniki uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z  klasy 2 LZ ( Weronika Dębowska, Julia Gralińska) i klasy 3FZ (Anna Misiak), które zostały zgłoszone przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.