17 listopada 2016 roku uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku, którzy uczestniczą w projekcie „Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej”, wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do Zakładu Piekarsko - Ciastkarskiego „PSS Społem” w Turku. Uczniowie zostali przywitani przez Panią kierownik Renatę Kowalczyk i zaproszeni do sali konferencyjnej na mały poczęstunek, po którym zwiedzili zaplecze magazynowe zakładu, gdzie składowane są różne typy mąki oraz surowce wykorzystywane do produkcji pieczywa i wyrobów ciastkarskich. Młodzież poznała także maszyny i urządzenia niezbędne do produkcji pieczywa oraz wyrobów ciastkarskich.

Uczestnicy wycieczki zapoznali się również z wyrobami dietetycznymi znajdującymi się w asortymencie wyrobów piekarskich oraz ciastkarskich. W ramach degustacji uczniowie otrzymali bułki pełnoziarniste o wysokiej wartości odżywczej oraz wysokiej zawartości ziaren zbóż, które powinny znaleźć się w diecie osób biorących udział w projekcie.

Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: p. Marzena Maćków i p. Wiesława Woźnicka. Serdeczne podziękowania składamy Panu Marianowi Dybusowi prezesowi „PSS Społem” w Turku za wyrażenie zgody na zwiedzanie Zakładu Piekarsko - Ciastkarskiego oraz Pani kierownik Renacie Kowalczyk za serdeczne przyjęcie.