28 listopada 2016 roku uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku, którzy uczestniczą w projekcie „ Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej”, wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do Mleczarni Turek. Młodzież poznała historię, sięgającego początku II wojny światowej, zakładu, który obecnie należy do międzynarodowej grupy z branży rolno-spożywczej Savencia - jednej z największych producentów i dystrybutorów serów na świecie.

Ponadto uczniowie obejrzeli opakowania serów pleśniowych, w postaci specjalnej foli, papieru oraz pudełek,  zapoznali się z wartością odżywczą poszczególnych rodzajów serów pleśniowych oraz z zawartością w nich  pełnowartościowego białka, które odgrywa niezbędną rolę w żywieniu każdego człowieka.

Uczestnicy wycieczki poznali również cykl produkcyjny  serów pleśniowych, od skupu mleka poprzez formowanie sera, porastanie białą pleśnią, dojrzewanie i pakowanie.

W ramach degustacji młodzież otrzymała serki pleśniowe, z dodatkami ziół i pieprzu, które powinny znaleźć się w diecie uczniów biorących udział w projekcie.

Opiekę nad uczniami biorącymi udział w wycieczce sprawowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Aneta Kurzawa i Marzena Maćków.

Serdeczne podziękowania składamy dyrektorowi Mleczarni Turek p.  Ludovicowi d’ Eysmondowi  za wyrażenie zgody na zwiedzenie zakładu.