9 grudnia 2016 r. uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Celem wizyty było zwiedzanie wystawy zorganizowanej w ramach Ogólnopolskiego Pokazu Regionalnych Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2016”, podczas którego młodzież mogła zapoznać się z kulturą i tradycją Świąt Bożego Narodzenia w różnych regionach Polski i w innych krajach. 

Wystawie towarzyszyły dodatkowe atrakcje, między innymi prezentacja tradycyjnego wyrobu bombek i ozdób choinkowych oraz występy zespołów tanecznych WSHiG. Dużym zainteresowaniem wśród uczniów cieszył się pokaz barmański, podczas którego barmani przedstawiali sposób przygotowywania i serwowania drinków. Uczestnicy wycieczki zapoznali się również z ofertą edukacyjną Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Kolejnym miejscem, które zwiedzili 9 grudnia br. uczniowie klas: 4TO, 4GH, 4TI, 3TO 3fk, 2kw i 1TŻ Zespołu Szkół Technicznych w Turku,  było Centrum Wycieczkowe "Świat Lecha” w Poznaniu. Celem wycieczki  było zapoznanie uczniów z metodami wytwarzania piwa oraz wyposażeniem znajdującym się w browarze. Podczas zwiedzania zautomatyzowanego w dużej mierze zakładu młodzież poznała etapy produkcji piwa: warzenie, fermentację, filtrację, rozlewanie i pakowanie. Wiele emocji dostarczył uczniom quiz, w którym wzięli udział, sprawdzając swoją wiedzę na temat browaru i jego produktu. Zainteresowanie uczestników wycieczki wzbudziła również ekspozycja zabytkowych kufli i butelek. Wycieczkę zorganizowały panie: Marzena Maćków, Edyta Staszak, Monika Stefanowska.