W dniu 8.12.2016 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się podsumowanie projektu edukacyjnego "Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej"  realizowanego w bieżącym roku szkolnym w ramach rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”. Jego adresatami byli uczniowie technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.

Wiemy, że promując zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną, dajemy szansę sobie i naszym bliskim na szczęśliwe i długie życie. Wspólne działania w szkole i w domu integrują wszystkich w słusznej sprawie. Dlatego zagadnienia zawarte w projekcie miały na celu podniesienie świadomości ucznia i rodzica na temat roli żywienia i aktywności fizycznej w celu zachowania zdrowia. Kolejnym celem było kształtowanie świadomego konsumenta, który dokonuje odpowiedniego wyboru produktów spożywczych, pozwalających na zachowanie prawidłowej masy ciała.

Uczestnicy przedsięwzięcia mieli zapewnioną kompleksową opiekę dietetyka – pani Karoliny Łajdeckiej - w zakresie prozdrowotnych zachowań żywieniowych. Brali udział w spotkaniach z przedstawicielami Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu dotyczących nowoczesnych technik kulinarnych oraz z pracownikami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Turku. Zwiedzili w ramach wycieczek przedmiotowych:
- Hotel Mazurkas w Warszawie,
- Targi Word Hotel 2016 w Warszawie,
- Restaurację „Ale Gloria”, której właścicielką jest Magda Gessler,
- stołówkę i firmę cateringową „Barbórka” w Turku.

Uczniowie poznali tajniki produkcji piekarskiej i cukierniczej, zwiedzając Zakład Piekarsko - Ciastkarski PSS ” Społem” w Turku oraz - podczas wizyty w Mleczarni Turek -  zgłębili wiedzę na temat procesu produkcji serów  i historii mleczarstwa w Turku.

Młodzież brała udział w zajęciach promujących aktywny styl życia, realizowanych na basenach termalnych w Uniejowie, a także w zajęciach sportowych w formie aerobiku.

W ramach projektu, w pracowni gastronomicznej  Zespołu Szkół Technicznych w Turku, odbywały się również zajęcia praktyczne, na  których przygotowywano dietetyczne potrawy i napoje.

8 grudnia, podczas uroczystości będącej uwieńczeniem projektu, wykład na temat „Żywienie dietetyczne młodzieży” wygłosiła p. dr inż. Paulina Nowaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej  w Turku - p.  Alfred Rajczyk przedstawił projekt informacyjno – edukacyjny „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”. Młodzież biorąca udział w realizacji projektu otrzymała dyplomy i książki.

Spotkanie uświetnił występ artystyczny uczniów ZST. Zebrani obejrzeli  scenkę kabaretową  pt. „Dieta”, pantomimę oraz pokaz aerobiku.

Przedsięwzięcie zakończono degustacją dietetycznych potraw i napojów przygotowanych przez młodzież klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz przez młodzież zasadniczej szkoły zawodowej kształcącą się  w zawodzie kucharz.

Wszystkim uczestnikom projektu  życzymy powodzenia w przekładaniu zdobytej wiedzy na praktyczne działania owocujące dobrym stanem zdrowia.