W dniu 8.12.2016 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się podsumowanie projektu edukacyjnego "Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej" realizowanego w bieżącym roku szkolnym w ramach rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”. Jego adresatami byli uczniowie technikum i zasadniczej szkoły zawodowej.
Wiemy, że promując zdrowe nawyki żywieniowe i aktywność fizyczną, dajemy szansę sobie i naszym bliskim na szczęśliwe i długie życie. Wspólne działania w szkole i w domu integrują wszystkich w słusznej sprawie. Dlatego zagadnienia zawarte w projekcie miały na celu podniesienie świadomości ucznia i rodzica na temat roli żywienia i aktywności fizycznej w celu zachowania zdrowia. Kolejnym celem było kształtowanie świadomego konsumenta, który dokonuje odpowiedniego wyboru produktów spożywczych, pozwalających na zachowanie prawidłowej masy ciała.
Uczestnicy przedsięwzięcia mieli zapewnioną kompleksową opiekę dietetyka – pani Karoliny Łajdeckiej - w zakresie prozdrowotnych zachowań żywieniowych. Brali udział w spotkaniach z przedstawicielami Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu dotyczących nowoczesnych technik kulinarnych oraz z pracownikami Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Turku. Zwiedzili w ramach wycieczek przedmiotowych:
- Hotel Mazurkas w Warszawie,
- Targi Word Hotel 2016 w Warszawie,
- Restaurację „Ale Gloria”, której właścicielką jest Magda Gessler,
- stołówkę i firmę cateringową „Barbórka” w Turku.
Uczniowie poznali tajniki produkcji piekarskiej i cukierniczej, zwiedzając Zakład Piekarsko - Ciastkarski PSS ” Społem” w Turku oraz - podczas wizyty w Mleczarni Turek - zgłębili wiedzę na temat procesu produkcji serów i historii mleczarstwa w Turku.
Młodzież brała udział w zajęciach promujących aktywny styl życia, realizowanych na basenach termalnych w Uniejowie, a także w zajęciach sportowych w formie aerobiku.
W ramach projektu, w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Technicznych w Turku, odbywały się również zajęcia praktyczne, na których przygotowywano dietetyczne potrawy i napoje.
8 grudnia, podczas uroczystości będącej uwieńczeniem projektu, wykład na temat „Żywienie dietetyczne młodzieży” wygłosiła p. dr inż. Paulina Nowaczyk z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, a Dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Turku - p. Alfred Rajczyk przedstawił projekt informacyjno – edukacyjny „Bądźmy zdrowi – wiemy, więc działamy”. Młodzież biorąca udział w realizacji projektu otrzymała dyplomy i książki.
Spotkanie uświetnił występ artystyczny uczniów ZST. Zebrani obejrzeli scenkę kabaretową pt. „Dieta”, pantomimę oraz pokaz aerobiku.
Przedsięwzięcie zakończono degustacją dietetycznych potraw i napojów przygotowanych przez młodzież klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz przez młodzież zasadniczej szkoły zawodowej kształcącą się w zawodzie kucharz.
Wszystkim uczestnikom projektu życzymy powodzenia w przekładaniu zdobytej wiedzy na praktyczne działania owocujące dobrym stanem zdrowia.