W związku ze zbliżającym się okresem Świąt Wielkanocnych, w dniu 3 kwietnia 2017 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku, odbyło się spotkanie poświęcone tradycjom i zwyczajom wielkanocnym. Zgodnie z wieloletnim zwyczajem odbył się Konkurs na Najładniejszy Stół Wielkanocny i Najsmaczniejszą Babkę.

W kulinarne przedsięwzięcie zaangażowani byli uczniowie  klas o profilu gastronomicznym w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych( I TŻ, II TŻ) oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz (1 hk, 2kw). Celem konkursu było kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką pięknego nakrywania stołu.

Dekoracje przygotowane przez uczestników były niezwykle oryginalne, każda miała inny charakter, ale we wszystkich  można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej  tradycji ( koszyczki wielkanocne, gałązki bukszpanu, rzeżucha, zajączki, baranki) .

Po niezwykle burzliwych obradach, jury wyłoniło zwycięzców Konkursu na Najładniejszy Stół Wielkanocny:
- I miejsce –Sandra Chojnacka, Paulina Hubert, Natalia Pawłowska (1hk),
- II miejsce – Aleksandra Derdzińska, Sylwia Grzesik, Weronika Mielcarska (2TŻ),
- III miejsce – Monika Filipiak, Nikola Filipiak, Katarzyna Fistek, Daria Jurkiewicz, Sylwia Leszczyńska(1TŻ).

W Konkursie na Najsmaczniejszą Babkę Wielkanocną komisja oceniająca w składzie: dyrektor szkoły Wioletta Adamiak, wicedyrektor Ewa Górska, nauczyciele biblioteki szkolnej ( Julita Leman, Ewelina Ignasiak) oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych ( Halina Łajdecka, Marzena Maćków, Ilona Wieczorek), oceniali wypieki, biorąc pod uwagę walory smakowe, dekorację , oryginalność i pomysłowość.

Zwycięzcami zostały:

- Martyna Ficner (uczennica klasy 2TŻ)- I miejsce,

- Joanna Gnatkowska (uczennica klasy 1TŻ) – II miejsce,

- Martyna Wróbel (uczennica klasy 2TŻ)- III miejsce.

\Wyróżnienie otrzymała natomiast babka upieczona przez ucznia klasy 2 kw- Bartosza Busia. Spotkanie wielkanocne zostało przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, zakończyło się degustacją przygotowanych ciast wielkanocnych.