W dniu 11.04.2017 r. w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbyła się XVII  edycja etapu regionalnego konkursu dla pracowników młodocianych zatrudnionych w rzemiośle ze znajomości prawnej ochrony pracy oraz przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy „Bezpiecznie od startu”.

Organizatorami przedsięwzięcia na etapie regionalnym były: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, zrzeszone cechy, Okręgowy Inspektorat Pracy, a partnerami - Kuratorium Oświaty w Poznaniu i szkoły zawodowe.

Celem konkursu było rozwiązanie testu z zakresu prawa pracy, technicznego bezpieczeństwa pracy, ergonomii i psychologii pracy oraz zasad udzielania pierwszej pomocy.

W zmaganiach konkursowych uczestniczyło 37 osób z 10 szkół  województwa wielkopolskiego.

Cech Rzemiosł Różnych w Turku reprezentowały trzy uczennice Zespołu Szkół Technicznych w Turku:
- Kinga Klimczak - branża spożywcza, klasa 2 - mistrz szkolący Dawid Rosiak z Restauracji Piwniczna w Turku,
- Dżesika Serbin - branża spożywcza, klasa 2- mistrz szkolący Magdalena Zając z Restauracji Monaco w Słodkowie,
- Patrycja Sosińska - branża spożywcza, klasa 2 - mistrz szkolący Dawid Rosiak  z Restauracji Piwniczna w Turku.

Pan Tomasz Gajdziński, zastępca OIP do spraw prawno – organizacyjnych, pogratulował wszystkim udziału w konkursie. Nagrody wręczali: Pan Ireneusz Rajman - starszy wizytator Wydziału Rozwoju Edukacji Kuratorium Oświaty w Poznaniu oraz Pan Karol Pufal - zastępca prezesa Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu.

Opiekę nad uczennicami sprawowała pani Marzena Maćków - nauczycielka ZST.

.