W dniu 24.05.2017 r. odbył się szkolny konkurs gastronomiczny  z elementami  języka niemieckiego „Zdrowe śniadanie”. Do konkursowych zmagań  przystąpiło sześć drużyn dwuosobowych  z  Zespołu Szkół Technicznych w Turku. Konkurs składał się z dwóch części. Pierwsza była formą testu sprawdzającego zakres wiedzy i  słownictwa z języka niemieckiego zawodowego. Uczniowie wykazali się bardzo dobrą wiedzą z zakresu nazw potraw, lokali gastronomicznych oraz układania jadłospisów w języku niemieckim.

Drugą  część stanowił etap praktyczny polegający na przygotowaniu w tych samych zespołach zdrowego śniadania. Był on przeprowadzony w pracowni gastronomicznej, w której uczniowie komponowali zestawy śniadaniowe- najważniejszy posiłek w ciągu dnia.

Młodzież wykazała się bardzo dużą pomysłowością i kreatywnością , przygotowując między innymi: kanapki, musy owocowo- jogurtowe, naleśniki ze szpinakiem, bruschettę, bułeczki z ziołami, koktajle oraz świeżo wyciskane soki owocowe.

W czasie trwania konkursu jury w składzie : pani wicedyrektor Ewa Górska,  nauczyciele przedmiotów gastronomicznych ( Halina Łajdecka, Marzena Maćków, Wiesława Woźnicka) oraz nauczyciele języka niemieckiego ( Małgorzata Robak- Pabiańska, Aldona Russek- Marczak)  oceniało zestawy śniadaniowe przygotowane przez zawodników. Uwzględniono  przy werdykcie następujące kryteria: organizację pracy, kreatywność wykonania potrawy, estetykę  podania oraz walory smakowe.

Wyniki konkursu  były następujące:
- I miejsce zajęły: Agnieszka Przybylak i Paulina Taborek (uczennice klasy 2TŻ) , które przygotowały  bruschettę z pomidorami i mozzarellą, mus  truskawkowy z jogurtem naturalnym, wiórkami i słonecznikiem oraz koktajl owocowy,
- II miejsce przypadło : Dżesice Serbin i Patrycji Sosińskiej z klasy 2kw, które przygotowały naleśniki ze szpinakiem i fetą, jogurt naturalny z owocami oraz świeżo wyciskany sok owocowy,
- III miejsce zdobyły: Paulina Hubert i Natalia Pawłowska (uczennice klasy 1hk), które przygotowały  bułeczki z mąki pełnoziarnistej przyprawione ziołami, pastę z awokado, mus owocowo- jogurtowy z otrębami oraz  koktajl owocowy.

Celem spotkania było przede wszystkim  podniesienie świadomości na temat zdrowego żywienia oraz roli śniadania w życiu każdego ucznia.