2 lutego 2018 r. uczniowie  klasy 3TZ ZST w Turku po raz kolejny wzięli udział w spotkaniu edukacyjnym zorganizowanym przez firmę MAKRO Cash and Carry Polska w ramach programu „Szef dla młodych talentów”. W pierwszej części spotkania szefowa kuchni Hotelu Bellotto w Warszawie – p. Agata Wojda wygłosiła prelekcję na temat prowadzenia restauracji i sposobów osiągania sukcesu w branży gastronomicznej, którego wyznacznikiem jest m.in. miejsce w  Żółtym Przewodniku Gault&Millau – kulinarnej mapie naszego kraju.

Druga część spotkania odbyła się w kuchni, w której uczestnicy mogli obserwować edukacyjny pokaz kulinarny prowadzony przez Michała Kleibera- doradcę technologicznego Callebaut. Prowadzący przygotował deser talerzowy składający się z karmelizowanego cukru z masłem i wanilią,  karmelu i pokruszonych herbatników, biszkoptu, karmelizowanych jabłek i trufli czekoladowej. Jako element dekoracyjny wykorzystał kawior z mango i limonki oraz świeże zioła.

Kulminacją części wykładowej było wystąpienie Matiasa Glusmana, sommeliera wodnego i eksperta Coca- Coli, który wyjaśnił młodzieży, jak odpowiednio dobrać wodę do dania i co wpływa na jej smak. Prezentacji towarzyszyła degustacja wody Kropla Delice. Ostatnim punktem programu był kulinarny quiz. Nagrodą dla dwóch najlepszych jego  uczestników będzie tygodniowy staż w Restauracji Focaccia w Warszawie. Wszyscy z niecierpliwością czekamy na wyniki. „Szef dla młodych talentów” to jedyny program odpowiedzialności społecznej w Polsce, prowadzony z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni.

Opiekę nad uczniami sprawowała panie Marzena Maćków i Karolina Łajdecka.

{gallery}2019.02.02-warsztaty-kulinarne{/gallery}