In der Weihnachtsbäckerei gibt es manche Leckerei - było hasłem przewodnim tegorocznej IV edycji mikołajkowego konkursu Landeskunde - „Die Küche in der Advents- und Weihnachtszeitin den DACH-Ländern”. Celem konkursy była popularyzacja  kuchni krajów niemieckojęzycznych w okresie Adwentu oraz Świąt Bożego Narodzenia. Konkurs miał formę quizu,  a przeprowadzony został w aplikacji Teams.

Okres poprzedzający Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas dla rodzin, pełen wielu tradycji, magicznych historii i oczywiście pysznych smakołyków. Czym byłyby Adwent i  Święta Bożego Narodzenia bez ciasteczek (die Plätzchen). Dla wielu osób tradycyjne świąteczne wypieki są częścią  dzielenia się z drugą osobą czymś miłym, co cieszy. Jeśli chodzi o słodkości, to na  niemieckim stole w święta nie może zabraknąć drezdeńskiej  strucli z bakaliami (der Weihnachtsstollen) – najstarszego wypieku, którego tradycja sięga 1474 roku,  kruchych maślanych ciasteczek  (das Spritzgebäck), jak również norymberskich pierników (Nürberger Lebkuchen). Wieczór wigilijny w Niemczech   natomiast znacznie różni się od tego, jaki obchodzimy w Polsce.  Nie jest to uroczysta, postna kolacja, a  posiłek podczas którego podaje się między innymi sałatkę ziemniaczaną, różnego rodzaju pieczone kiełbasy oraz potrawy z kiszonej kapusty  (Kartoffelsalat mit Würstchen und Sauerkraut). Największą ucztą jest za to uroczysty obiad odbywający się w pierwszy dzień świąt, podczas którego podawana jest   pieczona gęś z ziemniakami i czerwoną kapustą  (Gänsebraten mit Kartoffeln und Rotkohl). Ciekawostką kulinarną jest  szwajcarskie Founde – czyli potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Świątecznym napojem  podawanym w tym okresie jest grzane wino (der Glühwein) - czerwone lub białe wino  doprawiane  cynamonem, goździkami, anyżem z odrobiną rumu.

Tradycje okresu Adwentu i Świąt Bożego Narodzenia są  bardzo bogate, warte dalszego poznawania i odkrywania kolejnych tradycji.

Chcielibyśmy  pogratulować Wszystkim uczestnikom konkursu,  życzymy  Wam dalszych sukcesów  oraz ciekawości  poznawania odrębnośc  kultur innych państw.

W szczególności gratulujemy  nagrodzonym:

Aleksandra Skała (2TL ) - I miejsce,

Krystian Wardeński (2TG) - II miejsce,

Amelia Wilczyńska (2HZ) - III miejsce.

Uczniowie wyróżnieni :

Alicja Nowicka (3HZ) i Aldona Karolak (3HZ).

 Opiekę nad uczniami sprawowały: Magdalena Kliszewicz, Renata Derdzińska, Małgorzata Robak,  Monika Stefanowska, Julia Kończak-Wodzińska  oraz Małgorzata Skrzydlewska