23 listopada 2023r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyła się VI edycja Międzyszkolnego Konkursu „MASTERCHEF PO NIEMIECKU”. Celem konkursu kulinarno-językowego było przypomnienie niemieckiego słownictwa  dotyczącego jedzenia oraz nazw  podstawowych produktów żywnościowych, a także popularyzacja potraw kuchni niemieckiej. Uczestnicy mogli również pogłębiać swoją wiedzę i umiejętności w zakresie sztuki kulinarnej. Konkursowe współzawodnictwo pozwoliło także na wymianę doświadczeń między uczniami i nauczycielami oraz  integrację szkół. W rywalizacji udział wzięli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 5 w Turku,  Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Słodkowie oraz ZST w Turku.

 Spotkanie rozpoczęło się pysznym poczęstunkiem, przygotowanym przez uczniów klas gastronomicznych. Zmagania konkursowe składały się z dwóch części.  W części pierwszej trzyosobowe zespoły  rozwiązywały zadania i zagadki językowe oraz rozpoznawały  i przyporządkowywały niemieckie nazwy  do przypraw i produktów spożywczych. W drugiej części konkursu uczniowie przygotowywali  wg niemieckich receptur Kartoffelsuppe- gęstą kartoflankę berlińską, Kartoffelpuffer aus gekochten Kartoffeln - placki z gotowanych ziemniaków oraz Fantakuchen – niemieckie ciasto z fantą. Wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale  z zadaniami konkursowymi. Jury w składzie: pan Błażej Maleta – Naczelnik Wydziału Edukacji, pani Aneta Kurzawa – dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Turku, pan Jakub Zdych – kucharz Pałacu Uniejów, pani Anna Szambelańczyk -  wicedyrektor ZSP w Słodkowie, pani Aneta Ulańska-Grabowska – nauczycielka języka niemieckiego w SP5 w Turku oraz Małgorzata Robak-nauczycielka języka niemieckiego w ZST,  sprawdzało poprawność zadań leksykalno- gramatycznych, oceniło sposób przyrządzenia, wygląd, walory smakowe oraz  prezentację potraw. Po burzliwych obradach jury wyłoniło zwycięzców. Pierwsze miejsce zajęli: Alicja Krauze, Lena Derdziak, Samuel Dzwoniarek,  miejsce drugie-  Jakub Bartosik, Katarzyna Balcerzak, Franciszek Wilczek, trzecie: Florian Bocian, Maciej Knop, Michalina Piwońska. Nikt nie „oddał fartucha”, wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali upominki.

Organizatorki konkursu: Marzena Maćków, Ilona Wieczorek- nauczycielki przedmiotów gastronomicznych oraz Magdalena Kliszewicz,  Małgorzata Robak -nauczycielki języka niemieckiego pogratulowały wszystkim uczestnikom,  życząc dalszych sukcesów i przygód w kulinarnym świecie.