W dniu 9.11.2023r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których uczestnicy poznali tajniki produkcji serów pleśniowych. W tych niecodziennych zajęciach edukacyjnych wzięli także udział zaproszeni goście: dyrektor Mleczarni Turek- pan Piotr Starzyński, kierownik produkcji i główny technolog Mleczarni Turek- pan Sławomir Więcławski, manager Mleczarni Turek - pani Karolina Mory, Naczelnik Wydziału Oświaty - pan Błażej Maleta oraz dyrektor Zespołu Szkół Technicznych w Turku - pani Aneta Kurzawa.
Podczas warsztatów uczniowie klas III i IV, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, mieli także możliwość zdobywania wiedzy i doskonalenia swoich umiejętności kulinarnych pod kierunkiem szefa kuchni Hotelu Kasztel w Uniejowie - pana Dymitry Monkrenstova. Przekazał on młodzieży najcenniejsze informacje o serach, scharakteryzował ich rodzaje, zwracając szczególną uwagę na wartość odżywczą. Mistrz kuchni omówił również technikę, sposób przygotowania oraz komponowania gotowych już potraw z serów. Uczniowie pod okiem specjalisty przygotowali następujące potrawy z serów: amerykańską serową zupę brokułową, sałatkę z grillowanym serem halloumi, sałatkę z karmelizowaną gruszką, włoską bruschettę z serem pleśniowym oraz pieczony camembert na rukoli z grzankami i żurawiną. Sporządzanie potraw sprawiło przyszłym adeptom sztuki kulinarnej niezwykłą radość oraz pozwoliło odkryć, w czym tkwi sekret idealnie przygotowanej potrawy. Uczniowie przekonali się, że sery pleśniowe to wspaniały dodatek do wielu dań, jak i wytrawna przekąska w wersji solo. Spotkanie zakończyło się degustacją wcześniej sporządzanych przysmaków, a młodzi kucharze otrzymali z rąk Pani Dyrektor dyplomy uczestnictwa w warsztatach. Po raz kolejny młodzi pasjonaci gotowania udowodnili, że nawet w kuchni bardzo ważne są inspiracje, wyobraźnia i wena twórcza.
Pani Dyrektor Aneta Kurzawa, nauczyciele przedmiotów gastronomicznych oraz młodzież technikum żywienia i usług gastronomicznych serdecznie dziękują panu dyrektorowi Piotrowi Starzyńskiemu, pani Karolinie Mory oraz Sławomirowi Więcławskiemu za współpracę.
Organizatorkami przedsięwzięcia były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków i Ilona Wieczorek.