Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (4LZ, 4HZp, 3HZ, 2HZ,1HZ) oraz w zawodzie kucharz (1k) uczestniczyli w dniach 28-30 marca 2023 r. w wycieczce do Nadarzyna na 26. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro Ptak Warsaw Expo połączone z 15. edycją Międzynarodowych Targów Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. EuroGastro to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów jest zaprezentowanie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.

Podczas tegorocznych targów wystawcy przedstawili propozycje obejmujące wyposażenie zaplecza kuchennego, np.: piece konwekcyjno-parowe, maszyny i urządzenia gastronomiczne, filtry do wody, rozwiązania wentylacyjne, grzewcze i chłodnicze, a także ofertę dla cukiernictwa, lodziarstwa i piekarnictwa. Na stoiskach można było zobaczyć  produkty  i półprodukty spożywcze dla wszystkich sektorów, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz kawy i herbaty. Pokazane zostały również meble restauracyjne, sprzęt cateringowy czy akcesoria dla HoReCa.

W części WorldHotel pojawił się pełen asortyment dla obiektów noclegowych
i konferencyjnych o różnym standardzie. Począwszy od wyposażenia, poprzez galanterię hotelową nadającą charakter wnętrzom, odpowiednio zaprojektowaną odzież dla pracowników, po środki czystości. Uzupełnienie powyższej oferty dla nowoczesnego obiektu noclegowego stanowiły systemy, rozwiązania telekomunikacyjne i zabezpieczenia, a także oferta infrastruktury rekreacyjnej spa i wellness.

Każdy uczestnik targów mógł wziąć udział w Forum Polskiej Gastronomii 2023, czyli wydarzeniu poświęconemu biznesowi, wiedzy, narzędziom, dobrym praktykom
i wyzwaniom polskiej gastronomii. Na młodzież czekały także liczne pokazy gastronomiczne i cukiernicze, jak również konkursy (między innymi DebicPastryCup).

Udział uczniów kierunku żywieniowego ZST  w tak prestiżowej imprezie był dla nich okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii. Szczególnym zainteresowaniem młodzieży cieszyły się stanowiska prezentujące najnowsze specjalistyczne urządzenia i akcesoria gastronomiczne do wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów.

Uczestnicy wycieczki skorzystali również z różnorodnych degustacji. Opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków, Aneta Kurzawa i Ilona Wieczorek.