Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła dobrych pączków nasmażyła. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu niemal każdy Polak przestaje liczyć kalorie i ku radości cukierników zajada się przygotowanymi w głębokim tłuszczu smakołykami. Chociaż jeden pączek waży tylko 60/70 g, to, w zależności od polewy i rodzaju nadzienia, dostarcza nam od 250 do 300 kalorii. Nie jest to dobra wiadomość dla wszystkich, ale tradycja mówi, iż w tłusty czwartek każdy powinien zjeść choć jednego pączka, bo to gwarantuje szczęście przez cały rok.

16 lutego 2023 r. uczniowie klasy I i III Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i  usług gastronomicznych wzięli  udział w Szkolnym Konkursie Cukierniczym „Pączki ze Smakiem”. Celem konkursu było wyłonienie najlepszych wypieków związanych z tradycją tłustego czwartku. W rywalizacji udział wzięło pięć dwuosobowych zespołów.

Pierwszym etapem konkursu był quiz, w którym uczniowie musieli odpowiedzieć na pytania, skąd się wzięły pączki i dlaczego królują w tłusty czwartek, a kolejnym etapem – produkcja ciasta drożdżowego (pączków) metodą dwufazową. Kulminacyjnym punktem konkursu była ocena organoleptyczna sporządzonych pączków. Ocenie podlegały: smak, aromat, pulchność, porowatość, rodzaj zastosowanego nadzienia oraz estetyka podania.

Jury w składzie: p. A. Kurzawa, p. A. Tutaj, p. D. Kusz, p. S. Rybiński, p. A. Jakomulska, p. E. Ignasiak po burzliwych naradach wyłoniło zwycięzców.

I miejsce przyznano Martynie Koralewskiej i Oliwii Mikołajczyk ( z klasy I Hz), II miejsce – Kubie Bartosikowi i Wiktorowi  Szymanowskiemu ( z klasy III Hz),  III miejsce – Florianowi  Bocianowi i Karolinie Pyżyńskiej ( z klasy III Hz).

Wyróżnienie otrzymały Alicja Krauze i Gabrysia Michalak (z  klasy III Hz).

Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja lekkich, puszystych, idealnie słodkich, pachnących pyszną konfiturą pączków.

Wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie gratulujemy tak wybornie sporządzonych pączków i życzymy dalszych sukcesów w produkcji cukierniczej.

Konkurs zorganizowały p. Marzena Maćków i p. Ilona Wieczorek.