W związku ze zbliżającym się okresem świąt Bożego Narodzenia w dniu 6 grudnia 2022  roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku zorganizowano spotkanie poświęcone tradycjom  i zwyczajom bożonarodzeniowym, w ramach  którego odbył się Szkolny Konkurs na Najładniejszy Stół Bożonarodzeniowy i Najsmaczniejsze Ciasto. Do konkursu zostało przygotowanych 8 stołów, które przedstawiały różnorodne techniki dekoracji i zachwycały swoją oryginalnością. Nie zabrakło na nich tradycyjnych bożonarodzeniowych elementów: sianka, gałązek świerku, opłatka, świec czy Biblii. Podczas konkursu młodzież samodzielnie przygotowała dekoracje, którymi przystrajała stoły.

Po zakończeniu prac zaproszeni goście m.in.: Starosta Turecki Dariusz Kałużny, przedstawiciele Środowiskowego Hufca Pracy p. Renata Buchelt i p. Elżbieta Szczap, uczniowie i nauczyciele ze Słowacji mogli podziwiać efekty pracy młodzieży.  Jury, które podczas oceny zwracało szczególną uwagę na estetykę stołu, prawidłowość nakrycia, inwencję, a co najważniejsze kultywowanie tradycji polskiej, postanowiło przyznać:

I miejsce: Julii Gralińskiej i Weronice Dębowskiej (4LZ),

II miejsce:  Alicji Ziggel, Wiktorowi Szymanowskiemu ( 3HZ),

III miejsce: Alicji Krauze, Gabrieli Michalak, Magdalenie Purcel, Wiktorii Marciniak (3HZ).

Wyróżnienie otrzymali: Wiktoria Pańczyk, Gracjan Gawron, Mateusz Janiak, Kamil Kurzawa, Patryk Mielczarek (1HZ).Uczestnicy konkursu przygotowali również: tort Kraina Mikołaja, świąteczny las, serniki,  roladę  nugatową, pierniki, klasyczny miodownik, ciasto z bakaliami i tradycyjne makowce. Komisja, biorąc pod uwagę walory smakowe i dekorację wypieków,  przyznała: I miejsce – Weronice Dębowskiej (4 LZ), II miejsce  – Kacprowi  Bystrzyckiemu (klasa 4LZ), III miejsce –   Karolinie Pyżyńskiej  (klasa 3 HZ) oraz wyróżnienie – Julii Łakomickiej (klasa 1k). Miłą niespodzianką dla uczestników konkursu była wizyta Świętego Mikołaja i jego pomocników, którzy rozdawali pięknie udekorowane świąteczne pierniki. Celem konkursu było przybliżenie uczniom tradycji świąt Bożego Narodzenia, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania stołu. Z pewnością pomysły uczniowskie staną się inspiracją dla wielu oglądających, którzy wykorzystają je przy przygotowaniu świątecznego stołu we własnym domu.

Spotkanie zostało przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych Marzeny Maćków i Ilony Wieczorek.