W dniu 27.10.2016 r. uczniowie  Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne WARSAW GASTRO SHOW 2016 będące nową inicjatywą targową, dedykowaną branży spożywczej, gastronomicznej i hotelarskiej. Program ich skierowany był do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych i hotelarskich.

Podczas zwiedzania wystawy targowej uczniowie naszej szkoły obserwowali m.in.: zmagania o Puchar Polski Szkół Gastronomicznych 2016 – „Uczeń na Medal”, prezentację procesu palenia i parzenia kawy najlepszej jakości, pokaz przygotowywania sushi, a także uczestniczyli w Konkursie na Najlepszą Restaurację - Liga Mistrzów ZOMATO.

Nowością tegorocznych targów  było zorganizowanie STREFY UCZNIA, w której specjaliści z zakresu techniki i technologii gastronomicznej prowadzili pasjonujące warsztaty dotyczące m.in.: wykorzystania ziół w kuchni, tajników kuchni molekularnej, innowacyjnych form promocji w gastronomii oraz systemów informatycznych dla gastronomii.

Wizyta na targach poszerzyła wiedzę gastronomiczną uczniów oraz pozwoliła na zweryfikowanie  teorii w praktyce. Rozmowy ze znanymi szefami kuchni warszawskich restauracji utwierdziły uczniów w przekonaniu o trafnym wyborze zawodu i zachęciły do dalszej nauki.