W ramach obchodów Jubileuszowego Roku Matematyki i Światowego Dnia Liczby π- w dniach  11-15.03.19 r.-  w  Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się wiele konkursów i przedsięwzięć, które udowodniły, że matematyka nam nie straszna…

16 marca 2019 r. w Malanowie odbyły się Powiatowe Eliminacje XXI Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież Zapobiega Pożarom”. Celem turnieju jest popularyzowanie - w szczególności wśród dzieci i młodzieży - znajomości przepisów przeciwpożarowych i zasad postępowania na wypadek pożaru oraz kształcenie praktycznych umiejętności posługiwania się podręcznym sprzętem gaśniczy, a także  kształtowanie umiejętności w zakresie ochrony ludności, ekologii i ratownictwa. Przedsięwzięcie poszerza  również wiedzę na temat  historii i tradycji ruchu strażackiego.

W dniu 14 marca uczennice klas fryzjerskich z Zespołu Szkół Technicznych wzięły udział w XVI Międzyszkolnym Konkursie Fryzjerskim „100-lecie Niepodległości Polski we Fryzjerstwie”.

Zespół Szkół Technicznych w najbliższy poniedziałek 25  marca 2019 r. organizuje otwartą akcję Honorowego Krwiodawstwa. Rejestracja dawców w godzinach 8.00 - 12.00 w budynku C Zespołu Szkół Technicznych, ul. Milewskiego 3, sala C015. Akcję obsługuje personel Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Kaliszu. Aby oddać krew trzeba mieć skończone 18 lat, należy stawić się w ogólnym dobrym stanie zdrowia, będąc po pełnowartościowym śniadaniu i mieć przy sobie dowód tożsamości.

Jednym z punktów programu tegorocznych obchodów święta w ZST w Turku były warsztaty kosmetyczne. Tego dnia, przekraczając  progi szkolnej pracowni chemicznej, przenosiliśmy się wprost do manufaktury naturalnych kosmetyków. Wydawać by się mogło, że własnoręczne wykonanie kosmetyku do pielęgnacji ciała musi być trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego! Przekonały się o tym nie tylko uczennice oraz pracujące w murach ZST kobiety, ale także zaproszeni goście – słuchaczki Turkowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz gimnazjaliści.

PRETTY WOMAN to pokaz stylizacji fryzjersko – kosmetycznych, który na stałe wpisał się w kalendarz obchodów Dnia Kobiet. Odbywa się cyklicznie od 2014 roku i cieszy coraz większą popularnością.

W dniu 01.03.2019 r. w Wyższej Szkole Finansów i Informatyki odbył się etap finałowy Konkursu Wiedzy o Przedsiębiorczości, do którego przystąpili uczniowie pięciu szkół ponadgimnazjalnych, w tym także z Zespołu Szkół Technicznych w Turku. Pytania konkursowe miały charakter testu wielokrotnego wyboru. W etapie finałowym II miejsce zajął Bartłomiej Kończak z 3 klasy technikum ekonomicznego, który otrzymał nagrodę rzeczową - słuchawki bezprzewodowe SONY.

Dnia 27.02.2019 r. uczniowie ZST wzięli udział w Konkursie Geograficznym „Cudze chwalicie…” zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Bankową w Poznaniu. Kinga Szarzała z klasy 3TL i Maciej Wichrowski z kl 3TM przeszli do 3 etapu konkursu i tam zmierzyli się z dwunastoma drużynami z innych szkół średnich z całej Polski. Jako jedyna szkoła techniczna startująca w konkursie odnieśliśmy ogromny sukces zajmując II miejsce. 

21 lutego 2019 r. w Miejskim Domu Kultury w Turku odbył się XI  Powiatowy Festiwal Piosenki Dziecięcej i Młodzieżowej „Mikrofon, scena i Ty”, w którym corocznie, z powodzeniem,  bierze udział uzdolniona młodzież Zespołu Szkół Technicznych w Turku. W kategorii szkół średnich, w której zaprezentowało się 14 podmiotów wykonawczych, zdobyliśmy aż 3 trofea.

Kolejne osoby przyłączyły się do ogólnopolskiej akcji charytatywnej Fundacji Rak‘n’Roll - „Daj włos!”   Pani Julita Leman oraz uczennica klasy fryzjerskiej ZST, Klaudia Wawrzyniak, oddały swoje długie włosy w szlachetnym celu -  z przeznaczeniem na peruki dla kobiet poddanych chemioterapii. „Daj włos!” to projekt i jednocześnie apel skierowany do wszystkich, którzy zmieniając fryzurę chcieliby zrobić coś dobrego dla innych.

W dniu 20 lutego 2019 r. odbył się w Koninie ćwierćfinał Mistrzostw Wielkopolski w Piłce Koszykowej Dziewcząt. W meczu o historyczny brązowy medal uczennice z Zespołu Szkół Technicznych w Turku , po zaciętym boju, pokonały reprezentantki LO Koło wynikiem 14 : 11.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Turku, w związku z trwającym sezonem zachorowań na grypę w Polsce przekazuje informacje przygotowaną przez Główny Inspektorat Sanitarny w postaci ulotki „Grypa czy przeziębienie?”

14 lutego 2019 r. zostały rozegrane Mistrzostwa Powiatu Tureckiego w Piłce Koszykowej Dziewcząt i Chłopców, w których wzięli udział uczniowie wszystkich trzech szkół ponadgimnazjalnych naszego powiatu. W kategorii dziewcząt Mistrzyniami Powiatu Tureckiego zostały uczennice ZST Turek, które tym samym awansowały do ¼ Finału Województwa Wielkopolskiego. Drugie miejsce zajęły reprezentantki ZSR CKP Kaczki Średnie, a trzecie - I LO Turek.

W dniu 6 i 7 lutego 2019 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły  się Mistrzostwa Powiatu Tureckiego w  Piłce Siatkowej Dziewcząt i Chłopców. Uczennice i uczniowie naszej szkoły rywalizowali z zespołami I Liceum Ogólnokształcącego w Turku oraz Zespołu Szkół Rolniczych w Kaczkach  Średnich. Dziewczęta po pokonaniu reprezentacji  ZSR w Kaczkach Średnich i porażce z drużyną I LO - zajęły II miejsce, premiowane awansem.

Uczniowie naszej szkoły są wrażliwi na sytuację osób potrzebujących i chętnie podejmują działania w ramach akcji charytatywnych. W dniach 21-22 lutego 2019 r. samorząd uczniowski i Szkolny Klub Wolontariatu przeprowadzą zbiórkę środków dla Wiktora Bergandy, cierpiącego na klątwę Ondyny. Rodzice chłopca apelują o wsparcie finansowe przy zakupie stymulatora przepony. Więcej informacji o zbiórce można znaleźć pod adresem www.siepomaga.pl

Otwórzmy nasze serca. Dobro powraca.

Tegoroczne Walentynki były dla uczniów uczących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz - wyjątkowe. Adepci sztuki kulinarnej mogli się bowiem wykazać swoimi umiejętnościami przed szefem kuchni Hotelu Uniejów oraz pochwalić nową pracownią obsługi klienta. Nowoczesna pracownia w ZST wpisuje się w coraz wyższe standardy usług gastronomicznych na rynku lokalnym oraz potrzebę nowoczesnego kształcenia w zawodach gastronomicznych. Wyposażona jest w niezbędny sprzęt umożliwiający uczniom sporządzanie potraw i napojów , a także zastawę i bieliznę stołową.