W dniu 24.03.2015 r. młodzież klas Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół Technicznych w Turku zorganizowała spotkanie pod hasłem „TRADYCJE I ZWYCZAJE WIELKANOCNE” Jego celem było przypomnienie staropolskich zwyczajów i obrzędów wielkanocnych oraz przeprowadzenie zajęć warsztatowych doskonalących wykonywanie pisanek techniką woskowania i oklejania, pod kierunkiem pracowników Muzeum Miasta Turku im. J. Mehoffera: Stanisławy Radke i Haliny Guzik.
Dużym zainteresowaniem uczniów cieszyła się nowa technika dekorowania jajek – decoupage , która polega na przyklejaniu na odpowiednio spreparowaną powierzchnię wzoru wyciętego z papieru lub serwetki papierowej (technika serwetkowa).
W czasie spotkania p. Dyrektor ZST - Wioletta Adamiak przedstawiła wyniki konkursu na najsmaczniejszą babkę wielkanocną i najładniejszą pisankę oraz wręczyła dyplomy i nagrody książkowe. Najwyższe miejsca zajęły uczennice klasy IITO: pierwsze - Patrycja Gadomska i Kinga Sobieracka, drugie – Karolina Frącala i Karolina Gortat, trzecie - Marta Kołodziejczyk. Najładniejszą pisankę wykonały: Agnieszka Włodarska –kl. ITO, Agnieszka Ignasiak – kl. IITO oraz Kinga Sobieracka -również kl. IITO.
Spotkanie zorganizowały nauczycielki: Halina Łajdecka i Ilona Wieczorek.
Fot. ZST Turek i Turek.net.pl