W ramach cyklicznej akcji "Marzec miesiącem dla zdrowia", w dniu 9 marca 2016 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku, odbyły się warsztaty kulinarne. Tym razem zajęcia prowadzili studenci Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, którzy zaprezentowali nowoczesne techniki kulinarne stosowane w produkcji potraw. Podczas pokazu młodzież mogła obserwować przygotowywanie potraw metodą sous vide, która pozwala  zachować pierwotny wygląd oraz strukturę produktu w procesie gotowania. Polega ona na tym, że żywność wkładana jest  do worka,  z którego usuwa się powietrze, a następnie umieszcza się ją w cyrkulatorze temperatury wypełnionym wodą. Wystarczy tylko ustawić temperaturę  w zależności od rodzaju surowca i czekać na efekt.

Dzięki sous vide możemy: zmniejszyć redukcję produktu wyjściowego,  wydłużyć okres przydatności do spożycia, zachować witaminy i mikroelementy oraz piękny, pierwotny wygląd.

Prowadzący warsztaty kulinarne zachęcali młodzież i nauczycieli z naszej szkoły do aktywnego udziału w konkursach, quizach i prezentacjach. Dzięki temu uczniowie mogli zaprezentować zdobytą wiedzę i umiejętności kulinarne.

W spotkaniu promującym zdrowy sposób odżywiania wzięła udział młodzież, która uczy się zawodu w technikum oraz zasadniczej szkole zawodowej.