W związku ze zbliżającym się okresem świąt wielkanocnych w dniu 18 marca 2016 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się spotkanie poświęcone tradycjom i zwyczajom wielkanocnym, w ramach którego odbyły się warsztaty wielkanocne oraz konkurs na najładniejszy stół wielkanocny, najsmaczniejszą babkę i najładniejszą pisankę. W warsztaty wielkanocne zaangażowały się Panie z Muzeum Miasta Turku im. Józefa Mehoffera - Stanisława Radke i Halina Guziak, które przedstawiły uczniom zasady zdobienia pisanek techniką gorącego wosku pszczelego i kolorowego – metodą szpilkową oraz zasady zdobienia pisanek rulonikami z bibuły i metodą decoupagu.

Na zakończenie warsztatów pisanki wykonane przez uczniów zostały ocenione i nagrodzone. Najładniejszą wykonała Monika Wielkopolan z klasy 2TO.

W następnej części spotkania odbył się Szkolny Konkurs na Najładniejszy Stół Wielkanocny, w którym wzięli udział uczniowie  klas o profilu gastronomicznym: 1 TZ, 2 TO, 3 TO, 3 GH, 1 kw, 2 fk. Celem konkursu było kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką pięknego nakrywania stołu. Dekoracje przygotowane przez uczniów były niezwykle oryginalne, każda miała inny charakter, ale we wszystkich  można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej  tradycji ( koszyczki wielkanocne, gałązki bukszpanu, rzeżuchę, zajączki, baranki) ).

Po niezwykle burzliwych obradach jury wyłoniło zwycięzców:
- I miejsce - Nikola Kujawa, Kinga Molka, Agata Paruszewska, Kinga Sobieracka (3TO),
- II miejsce - Andżelika Ordon, Ewelina Pastusiak, Anna Trzmielewska, Dominika Wojciechowska (3TO),
- III miejsce - Ewelina Dzieran, Daria Gibasiewicz, Patrycja Kozińska, Joanna Majcherek, Marta Perlińska (2 fk).

Specjalne wyróżnienia otrzymali: Kacper Przysło, Nikola Szulc, Martyna Wróbel (1TZ).

Szkolnym Konkursie na Najsmaczniejszą Babkę Wielkanocną, w którym uczestniczyła młodzież ww. klas, zwyciężyli:

- I miejsce - Daria Gibasiewicz ( klasa 2 fk),
- II miejsce - Kacper Przysło (klasa 1TZ),
- III miejsce-  Agata Paruszewska ( klasa 3TO).

Spotkanie wielkanocne, przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, zakończyło się degustacją przygotowanych babek wielkanocnych.