6 czerwca 2023 roku na  boiskach Wrzesińskich Obiektów Sportowo-Rekreacyjnych odbyły  się Mistrzostwa Województwa Wielkopolskiego w  siatkówce plażowej chłopców. W zawodach wzięło udział szesnaście reprezentacji męskich wyłonionych w eliminacjach rejonowych. Nasz rejon reprezentowały: II LO w  Koninie oraz ZST w Turku. Zawody zostały rozegrane „systemem brazylijskim”, do dwóch przegranych meczów.  Reprezentacja  naszej  szkoły w inauguracyjnym spotkaniu pokonała drużynę Zespołu Szkół Technicznych w Międzychodzie 2:1. W kolejnych meczach, po emocjonującej i widowiskowej walce, uległa  późniejszemu zwycięzcy zawodów – Liceum Ogólnokształcącemu Mistrzostwa Sportowego w Pile (2:0)  oraz VII Liceum Ogólnokształcącemu SMS w Kaliszu (2:0) i została sklasyfikowana na miejscach: IX-XII.

Uczniowie naszej szkoły, kształcący się w zawodzie technik informatyk,  wykazali się kreatywnością i znajomością języków programowania Python, C++ oraz SQL,  zajmując pierwsze miejsce w realizowanym w ramach projektu Cyfrowa Szkoła Wielkopolsk@2020 konkursie na misję programistyczną. Jego celem było promowanie i rozwijanie wśród uczniów wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu technologii informatycznych, zwłaszcza programowania, prowadzenia i zarządzania projektami oraz przedsiębiorczości i pracy zespołowej.

Dnia 16 czerwca 2023 r.  rozstrzygnięto konkurs fotograficzny pod hasłem „Kadr na Powiat Turecki”, organizowany przez Zespół Szkół Technicznych w Turku. Była to już szósta edycja konkursu, która, tak jak wcześniejsze, cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży. Konkurs miał na celu zachęcenie młodych pasjonatów fotografii do odkrywania uroków swojego lokalnego otoczenia i uwiecznienia ich w wyjątkowych kadrach. Uczestnicy mieli za zadanie przedstawić unikalne spojrzenie na Powiat Turecki, ukazując jego piękno, zabytki, krajobrazy, czy też codzienne życie mieszkańców. Do konkursu zgłoszono kilkadziesiąt prac ze szkół podstawowych i ponadpodstawowych naszego powiatu. Warto zaznaczyć, że w tegorocznej edycji była duża rozpiętość wiekowa wśród laureatów. Bardzo cieszymy się, że konkurs zaciekawił także najmłodszych uczniów szkół podstawowych.

14 czerwca 2023 r. w siedzibie Tureckiej Izby gospodarczej  odbył się finał XIV konkursu organizowanego przez TIG „Mam plan na biznesplan”. Patronat nad konkursem objął Starosta Turecki. Do etapu finałowego zakwalifikowało się dziesięcioro uczniów szkół ponadpodstawowych naszego powiatu, w tym siedmioro z ZST Turek. Konkurs ma  na celu popularyzację wiedzy z zakresu przedsiębiorczości, kształtowanie postaw biznesowych oraz promowanie powiatu tureckiego jako miejsca przyjaznego prowadzeniu własnej działalności gospodarczej.

W dniu 25 maja uczniowie klas czwartych (technik logistyk i technik informatyk) mieli okazję zwiedzić Turecki Inkubator Przedsiębiorczości - ośrodek wspierający rozwój lokalnych podmiotów gospodarczych oraz podmiotów środowiska ekonomiczno– społecznego. Spotkanie poprowadziła pani Olga Przybył - inspektor ds. obsługi inwestora, która przekazała uczniom informacje na temat działalności Inkubatora i zasad funkcjonowania nowo powstających firm, a także form wsparcia dla przedsiębiorców rozpoczynających działalność gospodarczą.

Jak wygląda praca na farmie energii odnawialnej i jakim wyzwaniom muszą sprostać specjaliści z branży fotowoltaiki i turbin wiatrowych, dowiedzieli się uczniowie klasy czwartej technikum elektrycznego Zespołu Szkół Technicznych w Turku, którzy 17 maja 2023 r. zwiedzili farmę zielonej energii firmy Energa w Przykonie. Wycieczka, zorganizowana w celu poszerzenia wiedzy i umiejętności praktycznych uczniów ZST, odbyła się w ramach współpracy partnerskiej szkoły z firmą Energa.

Pizza to danie, które z reguły nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie dzięki połączeniu najpyszniejszych składników: świeżych pomidorów, bazylii, wędlin, pieczarek i oczywiście sera. Bogata historia  tej potrawy znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które, choć zbliżone do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe. Na grubym czy cienkim cieście, z salami, serem, sosem, oliwkami, boczkiem czy krewetkami? Wielbiciele pizzy wiedzą jedno: pizza rządzi.

23 maja 2023 r. Emilia Madaj, uczennica klasy IV technikum usług fryzjerskich z elementami kosmetologii, zdobyła I miejsce w ogólnopolskim konkursie "Fantasy World Make-Up zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Edukacji i Terapii im. prof. Kazimiery Milanowskiej w Poznaniu oraz Wielkopolską Szkołę Medyczną w Poznaniu.  

Od wielu lat program Erasmus+ wspiera rozwój zawodowy nauczycieli zajmujących się kształceniem i szkoleniem zawodowym. Na początku maja po raz kolejny nauczyciele z Zespołu Szkół Technicznych w Turku mieli możliwość uczestniczenia w tzw. stażu towarzyszącym (ang. job shadowing), który pozwala na obserwację realnej pracy instytucji, poznanie kultury organizacyjnej i zdobycie nowych umiejętności.

W dniach 10-12 maja 2023 r. uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w wycieczce: Sandomierz – Bieszczady – Łańcut. Bogaty program wycieczki oraz niesamowita atmosfera zapewniły młodzieży świetną zabawę połączoną z poznaniem górskiego krajobrazu. Po przyjeździe do Sandomierza i przejściu przez Bramę Opatowską uczniowie zwiedzili Dom Długosza, Muzeum Okręgowe i pokonali Podziemną Trasę Turystyczną. W wolnym czasie spacerowali po zespole architektoniczno-krajobrazowym zabytkowego rynku. Miasto zachwyciło zwiedzających pięknymi kamieniczkami, przyjazną atmosferą i wspaniałym renesansowym ratuszem o gotyckim rodowodzie.

Zapraszamy młodzież szkół podstawowych i ponadpodstawowych z terenu powiatu tureckiego do wzięcia udziału w konkursie fotograficznym „KADR NA POWIAT TURECKI”

REGULAMIN KONKURSU „KADR NA POWIAT TURECKI”:

  1. Postanowienia ogólne:
  2. Konkurs „Kadr na powiat turecki” organizowany jest przez nauczycieli Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. S. Kaliskiego w Turku
  3. Konkurs skierowany jest do uczniów szkół powiatu tureckiego zainteresowanych fotografią
  4. Przedmiotem konkursu jest wykonanie fotografii w wybranym miejscu powiatu tureckiego

W  dniu 9 maja 2023 roku w ramach obchodów Dnia Europy odbył się szkolny konkurs Wiedzy o Komisji Europejskiej. Konkurs adresowany był  do uczniów klas czwartych Technikum. Jednoetapowy test został przeprowadzony za pomocą aplikacji Testportal. Celem konkursu było: rozbudzenie zainteresowania wiedzą o Unii Europejskiej i jej organach, zachęcenie młodzieży do samodzielnego zdobywania wiedzy, korzystania  z różnych źródeł  informacji, racjonalnego  wykorzystywania narzędzi i technologii informatycznych oraz budowanie postawy obywatelskiej. Do konkursu wprowadzili uczniów Młodsi Ambasadorzy grupy EPAS, przedstawiając krótką historię Dnia Europy.

26 kwietnia br. w I Liceum Ogólnokształcącym w Turku odbyła się kolejna edycja Powiatowego Konkurs Wiedzy o Zdrowiu. W zmaganiach konkursowych wzięli udział przedstawiciele trzech  szkół średnich:  I Liceum Ogólnokształcącego  w Turku, Zespołu Szkół Technicznych w Turku i Zespołu Szkół Rolniczych w Kaczkach Średnich.  

10 maja  2023 roku na boisku II Liceum Ogólnokształcącego w Koninie odbyły się Mistrzostwa Rejonu  Konińskiego w siatkówce plażowej chłopców. W zawodach udział wzięli reprezentanci sześciu szkół: II Liceum Ogólnokształcącego w Koninie, III Liceum Ogólnokształcącego Koninie, Zespołu Szkół Ekonomicznych w Słupcy, Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie, I Liceum Ogólnokształcącego w Turku i Zespołu Szkół Technicznych w Turku.

Uczniowie klas mundurowych brali udział z zajęciach strzeleckich zorganizowanych przez strzelnicę w Potażnikach. Zajęcia rozpoczęły się od zapoznania z terenem strzelnicy, a następnie budową i obsługą broni. Uczniowie podzieleni na grupy strzelali na kilku stanowiskach z karabinku sportowego kbks oraz pistoletu glock.

„Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia”. Pod takim hasłem odbył się Europejski Dzień Zdrowego Śniadania w Zespole Szkół Technicznych w Turku. Bardzo często lekceważymy poranny posiłek, nie pamiętając o tym, że jest on najważniejszy ze wszystkich – zapewnia siłę i energię na cały dzień oraz dostarcza paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Zaangażowani w kulinarne przedsięwzięcie uczniowie klas: 1HZ, 2HZ, 3HZ,  kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,  rywalizowali w pięciu dwuosobowych zespołach. Pierwszym etapem konkursu był quiz z zakresu zasad zdrowego odżywiania, a kolejnym – przygotowanie zdrowych śniadań w dwóch wersjach: wytrawnej i słodkiej.