Procedura w zakresie przeprowadzenia stacjonarnych spotkań
z rodzicami na terenie Zespołu Szkół Technicznych
im. gen. prof. S. Kaliskiego w Turku.

Dnia 24.09.2020 r. stacjonarne spotkania z rodzicami/opiekunami prawnymi odbywać się będzie na terenie Zespołu Szkół Technicznych w Turku z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego.

Pamiętając, że społeczność naszej szkoły to jedna rodzina - uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku stawili się licznie we wtorek 15 września, aby oddać krew koleżance i koledze, którzy przebywają na oddziale onkologicznym w Łodzi. Do akcji zorganizowanej przez HDK przy ZST zgłosiło się 106 osób, z których zakwalifikowało się 56 dawców. Chęć pomocy i podzielenia się darem życia - krwią zmobilizowała także uczniów, którzy po raz pierwszy chcieli  oddać krew. Niestety wstępne badania wykluczyły osoby niespełniające wymogów medycznych. Udało się zebrać ponad 25 litrów krwi.

Na początku września b. r. uruchomiony został w szkolnej bibliotece nowy system wypożyczania książek MOL NET+. Działanie jego polega na przeniesieniu danych , które dotychczas znajdowały się w szkolnym komputerze i dostępne były jedynie w sieci szkolnej w tzw. chmurę.

W najbliższy wtorek 15.09.2020 r. specjalna akcja Honorowego Krwiodawstwa w ZST. Prosimy młodzież klas III i IV o udział. Akcja poboru krwi ma charakter specjalny. Oddajemy krew dla Agaty i Krzysztofa, uczniów Zespołu Szkół Technicznych. Osoby te chorują na białaczkę, odbywają leczenie w szpitalu specjalistycznym im. M. Konopnickiej w Łodzi na Oddziale Onkologicznym. W przypadku takich chorób preparaty krwiopochodne ratują życie i zdrowie ludzi i nie mogą być zastąpione żadną sztuczną substancją.


Serdecznie zapraszamy do udziału w Kiermaszu Używanych Podręczników Szkolnych. Osoby zainteresowane mogą zgłaszać się do szkolnej biblioteki od 9 do 17 września 2020 r. z własnymi podręcznikami. Książki po przebytej kwarantannie będzie można kupić do 2 października 2020 r.

 Pomoc w formie dofinansowania zakupu podręczników do kształcenia ogólnego, kształcenia specjalnego, kształcenia w zawodach, oraz materiały edukacyjne do kształcenia ogólnego i zawodowego zostanie udzielona uczniom:
1)     słabowidzącym,
2)     niesłyszącym,
3)     słabosłyszącym,
4)     z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim,
5)     z niepełnoprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym,
6)     z niepełnosprawnością ruchową, w tym z afazją,
7)     z autyzmem, w tym z zespołem Aspergera,
8)     z niepełnosprawnościami sprzężonym, w przypadku, gdy jedną z niepełnosprawności jest niepełnosprawność wymieniona w pkt 1–7,

We wtorek, 1.09.2020 r. o godzinie 9.00 uczniowie oraz nauczyciele Zespołu Szkół Technicznych w Turku rozpoczęli nowy rok szkolny 2020/2021. Z powodu deszczowej aury uroczystość odbyła się w sali gimnastycznej. Naukę w murach naszej szkoły rozpoczęło ponad 400 uczniów klas pierwszych. Zebrani z zainteresowani wysłuchali przemówienia Pani Dyrektor Wioletty Adamiak, która w imieniu wszystkich pracowników szkoły serdecznie powitała młodzież i życzyła dobrych relacji oraz sukcesów w nowym roku szkolnym. 

7 kwietnia 2020 roku rozpoczął się konkurs online organizowany przez Ogólnopolski program dla szkół gastronomicznych „Szef dla młodych talentów” dokształcaj się online przeznaczony dla uczniów klas gastronomicznych. Wyzwanie w tym konkursie podjęła uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 FZ w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Weronika Bzdak. 

Aktywność  twórcza zespołu Alteracja, od lat skupiającego uzdolnioną młodzież z Zespołu Szkół Technicznych, nie została przerwana nawet w okresie pandemii. Z pragnienia tworzenia i bycia razem narodził się projekt muzyczny „Minie ten czas”. Do realizacji, wspierani  przez nauczycieli - Joannę Tomaszewską, Jerzego Gomoliszewskiego i Mariusza Kominiarczyka - przystąpili uczniowie: Amelia Kałużna (1FG), Oliwia Tomczyk (1HZp), Oskar Brzostowski (1TMp) oraz absolwentka naszej szkoły, Alicja Żołądkiewicz.

Kuchnia jest takim ogromnym laboratorium chemicznym w którym można odkrywać i wyjaśniać procesy fizyczne i chemiczne. W kuchni zachodzi mnóstwo takich procesów jak smażenie, pieczenie, gotowanie, marynowanie, pasteryzacja, fermentacja. A główną rolę pełnią w niej m.in. tłuszcze, sole i cukry. Gotowanie to proces oparty na wielu chemicznych reakcjach zachodzących między składnikami. Uświadomienie sobie, jakie właściwości posiadają niektóre produkty, pomoże nam uniknąć kulinarnych wpadek. Za pomocą temperatury, znajomości właściwości kwasów, soli, czy olejów i tego, w jaki sposób reagują one z innymi substancjami można stworzyć kulinarne arcydzieła lub sobie poważnie zaszkodzić.


Absolwenci klas IV technikum proszeni są o zgłaszanie się po odbiór dokumentacji medycznej w dniach 8-19 czerwca 2020 r. po zakończeniu pisemnych matur do gabinetu medycznego pokój 07, budynek B.

W związku z decyzjami organów państwa i zaleceniami służb sanitarnych w związku zapobieganiem rozprzestrzenianie się koronawirusa apelujemy o ograniczenie do niezbędnego minimum wizyt w budynkach Zespołu Szkół Technicznych w Turku. W obecnej sytuacji zalecamy o załatwianie wszelkich spraw telefonicznie pod nr. 63-280-36-36 w godzinach od 7.30 do 15.00  bądź drogą elektroniczną na adres email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

Dyrektor szkoły
Wioletta Adamiak

Wewnętrzne procedury bezpieczeństwa Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego w zakresie wznowienia funkcjonowania pracy szkoły w trakcie epidemii COVID-19

W sytuacjach kiedy konieczne jest stawienie się w ZST w Turku osobiście należy pamiętać o:

- osłonie ust i nosa,

- jednorazowych rękawiczkach,

- zachowaniu bezwzględnej odległości co najmniej 1,5 m miedzy osobami.

Ze względu na dynamiczną sytuację pandemiczną związaną z COVID-19 Dyrektor Zespołu Szkół Technicznych informuję, że:

1. Od dnia 26.03.2021 do 09.04.2021 szkoła będzie pracować w godzinach od 7.30 do 15.30.
2. Zaleca się przeprowadzanie konsultacji dla uczniów oraz zajęć praktycznych na terenie szkoły w formie zdalnej.
3. W sprawach pilnych proszę kontaktować się telefonicznie przez sekretariat.
4. Działalność stołówki zostaje zawieszona do odwołania.

 

ZAWIESZENIE ZAJĘĆ
DYDAKTYCZNO – WYCHOWAWCZYCH
W ZESPOLE SZKÓŁ TECHNICZNYCH W TURKU
 

 

Regulacje prawne kształcenia na odległość. 
Przepisy obowiązują od 25.03.2020 r. do 28.06.2020 r.

Szanowni Państwo! W ostatnich dniach doprecyzowano przepisy określające prowadzenie kształcenia na odległość w okresie czasowego ograniczenia funkcjonowania szkół i placówek oświatowych w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID - 19. Nowe uregulowania prawne będą obowiązywały od 25 marca 2020 r. do 10 kwietnia 2020 r.