ZSTStypendium Prezesa Rady Ministrów przyznaje się uczniowi, który otrzymał promocję z wyróżnieniem, uzyskując przy tym najwyższą w danej szkole średnią ocen lub wykazuje szczególne uzdolnienia w co najmniej jednej dziedzinie wiedzy, uzyskując w niej najwyższe wyniki, a w pozostałych dziedzinach wiedzy wyniki co najmniej dobre. Na rok szkolny 2020/2021 Prezes Rady Ministrów przyznał 7 092 stypendia. To zaszczytne wyróżnienie otrzymali również uczniowie naszej szkoły: ERYK GIL z klasy 4TL - uczeń po szkole gimnazjalnej i ERYK PAWLAK z  klasy 2TMp - uczeń po szkole podstawowej.

ZSTZ ogromną satysfakcją informujemy o sukcesie uczennicy Zespołu Szkół Technicznych w Turku, kształcącej się w zawodzie technik ekonomista, Katarzyny Kamińskiej. Uczennica zakwalifikowała się do II etapu XXXIV Olimpiady Wiedzy Ekonomicznej. Olimpiada jest organizowana przez Polskie Towarzystwo Ekonomiczne i realizowana  we współpracy z Narodowym Bankiem Polskim, w ramach programu edukacji ekonomicznej. To jedno z najważniejszych przedsięwzięć edukacyjnych, których celem jest inwestowanie w kapitał ludzki, stanowiący podstawowy czynnik rozwoju gospodarczego i postępu społecznego.

 opisZbliżające się „Święto Zakochanych” obchodzone 14 lutego to doskonała okazja do poruszenia tematyki z zakresu profilaktyki HIV/AIDS, a działania informacyjno – edukacyjne odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce nowych zakażeń HIV. W związku z tym zapraszamy do przeczytania materiałów przygotowanych przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Turku w ramach akcji „Bezpieczne Walentynki 2021”.

Walentynki tuż, tuż... Dla jednych to zwykły dzień. Są jednak i tacy, którzy pragną w tym symbolicznym czasie otwarcie wyrazić skrywane dotąd uczucia. Poszukują więc różnych kreatywnych rozwiązań, by w sposób szczególny okazać sympatię lub miłość. Może to być na przykład słodka niespodzianka, kwiaty lub  - specjalna na tę okazję - stylizacja paznokci!  Walentynkowy manicure powinien być oczywiście romantyczny. Wśród wzorów królują serduszka, czerwony oraz różowy kolor. Oto propozycje stylizacji walentynkowych wykonane w ramach zająć zdalnych przez uczennice kl. II i III z technikum usług fryzjerskich z elementami  kosmetologii. 

ZSTPizza to danie, które z reguły nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie, dzięki połączeniu najpyszniejszych składników- świeżych pomidorów, bazylii, wędlin, pieczarek i oczywiście sera. Słowo „pizza” liczy sobie już ponad 1000lat. Bogata historia znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które choć zbliżone do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe. Na grubym, czy cienkim cieście? Z salami, serem, sosem, oliwkami, boczkiem czy krewetkami. Wielbiciele pizzy wiedzą jedno: pizza rządzi. Nie tylko w dniu święta - 9 lutego- na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy.

ZSTW związku z nadchodzącymi walentynkami, w naszej szkole zorganizowano konkurs „Desery od serca - dla serca”. Od 29 stycznia do 7 lutego uczniowie uczący się w zawodzie - technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz, mogli przesyłać swoje zgłoszenia konkursowe. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli za zadanie przygotować walentynkowy deser, zawierający składniki korzystnie wpływające na układ sercowo-naczyniowy. Choroby sercowo-naczyniowe to jedna z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie.

ZSTJuż po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku wzięli udział w organizowanym przez Zarząd Oddziału Miejskiego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Turku- konkursie plastycznym pt.„ Młodzież zapobiega pożarom”. I tym razem nasi reprezentanci odnieśli sukces. W tegorocznej edycji, nad którą patronat honorowy objął Burmistrz Miasta Turku, udział wzięło 15 uczniów z Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. Sylwestra Kaliskiego.

W dniu 25 stycznia 2021 roku odbyła się pierwsza edycja szkolnego konkursu wiedzy o krajach niemieckiego obszaru językowego „Landeskunde - Quiz” w formie testu online. Celem konkursu było rozbudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów językiem  niemieckim i krajami niemieckiego obszaru językowego oraz motywowanie uczniów do samodzielnego zdobywania wiedzy. Uczniowie mieli okazję do poszerzenia swojej wiedzy z zakresu historii, geografii, systemu politycznego i kultury. Poznali również wiele ciekawostek dotyczących krajów D-A-CH.

opisDrodzy Mieszkańcy Powiatu Tureckiego  

Szczepionka przeciw COVID-19 to jeden z najważniejszych elementów, dzięki któremu możemy powstrzymać epidemię. Wyzwala w organizmie człowieka naturalną produkcję przeciwciał. Stymuluje także nasze komórki odpornościowe, tak aby chroniły nas przed zakażeniem COVID-19. 

Od 25 listopada 2020 roku rozpoczął się konkurs online organizowany przez Akademię Inspiracji Makro dla szkół gastronomicznych „Inspirujemy on-line” przeznaczony dla uczniów klas gastronomicznych. Wyzwanie w tym konkursie podjęła uczennica z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z klasy 2 LZ w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych Weronika Dębowska.  Konkurs trwał przez cztery tygodnie i co tydzień  uczniowie dostawali inne wyzwanie kulinarne do przygotowania z umieszczeniem  opisu potrawy a także musieli wykazać się wiedzą  w quizie dotyczącym potrawy. 25 listopada odbyło się pierwsze  wyzwanie polegające na przygotowaniu risotto. 

W dniach od 1 do 21 grudnia 2020 roku Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie zorganizował I Ogólnopolski Konkurs Artystyczny Dekorowania Pierników” Dekor – Piernik – Art.” w  formie on-line. Do konkursu zostało zgłoszonych 65 kolorowych, piernikowych dział sztuki z całej Polski, w tym miedzy innymi znalazły się trzy pierniki uczniów z Zespołu Szkół Technicznych w Turku z  klasy 2 LZ ( Weronika Dębowska, Julia Gralińska) i klasy 3FZ (Anna Misiak), które zostały zgłoszone przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Marzenę Maćków.

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia w dniach od 7 do 14 grudnia  2020 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku został zorganizowany szkolny konkurs, którego tematem była magia Świąt Bożego Narodzenia. W konkursie wzięło udział 10 uczniów, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (1HZ, 2LZ, 2HZp, 3FZ) oraz kucharz (2kop), którzy zaprezentowali swoje cukiernicze umiejętności, przygotowując wyroby o tematyce bożonarodzeniowej.

W pierwszej połowie grudnia uczniowie klasy 1RM uczestniczyli w warsztatach podczas, których mieli za zadanie wykonać skrzaty bożonarodzeniowe. Świąteczne skrzaty według wierzeń przynoszą rodzinie szczęście, chronią dobytek, domowników oraz ochraniają przed nieszczęściami za dnia i nocy. Umieszczając je pod choinką, przy wigilijnym stole czy na kominku można sprawić, że każdy w pobliżu poczuje przyjazną atmosferę.

W dniu 10 grudnia 2020 roku w naszej szkole odbyło się rozstrzygnięcie konkursu „Fiszki zawodowe  w języku  angielskim i niemieckim”, który odbył się online. Celem konkursu było propagowanie i poszerzanie wiedzy z  języka niemieckiego i angielskiego zawodowego,  rozwijanie kompetencji językowych oraz rozbudzenie i wzmocnienie wśród młodzieży zainteresowania językiem niemieckim i angielskim.

Anna Misiak (z klasy 3 FZ) i Karolina Sawicka (z klasy 4 FZ) zakwalifikowały się do II etapu tegorocznej edycji Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Okręgowe eliminacje odbyły się 4 grudnia 2020 r. w formie testu online, składającego się z 60 pytań wyboru i 20 pytań przyporządkowania. Uczestnicy eliminacji odpowiadali na pytania z zakresu nauki o żywieniu i żywności, biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, technologii żywności, technologii gastronomicznej z towaroznawstwem, gastronomii, sporządzania potraw i napojów, organizacji żywienia i usług gastronomicznych oraz obsługi konsumenta.

5 grudnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Wolontariusza, święto wszystkich osób zaangażowanych w niesienie bezinteresownej pomocy potrzebującym. Od 2016 roku w naszej szkole działa Szkolny Klub Wolontariatu zrzeszający uczniów, którzy pragną wykorzystywać swój czas, umiejętności oraz talenty, aby pomagać innym. W ciągu kilku lat działalności udało nam się zorganizować wiele akcji charytatywnych. Mimo, że ze względu na sytuację epidemiczną nie możemy spotkać się na żywo i wspólnie świętować Dnia Wolontariusza, przygotowaliśmy dla Was prezentację na temat wolontariatu, płynących z niego korzyści oraz przeglądu wydarzeń, które miały miejsce w naszej szkole.