15 października 2019 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbył się szkolny etap XXIV Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w której wzięło udział 4 uczniów klas o profilu gastronomicznym. Konkurs obejmował zagadnienia z podstaw żywienia, towaroznawstwa spożywczego, technologii żywności, technologii gastronomicznej oraz obsługi konsumenta. Celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, a także upowszechnianie wzorców racjonalnego odżywiania.

Po zmaganiach konkursowych na etapie szkolnym zostały wyłonione dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów i jednocześnie zakwalifikowały się do drugiego etapu olimpiady na szczeblu okręgowym. Drugi etap, w którym będą brali udział Michał Janik i Nikola Wroniak, odbędzie się 3 stycznia 2020 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Uczestnicy na etapie okręgowym będą rozwiązywać test związany z wiodącą tematyką olimpiady - „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości”.