12 maja grupa uczniów klas gastronomicznych po raz kolejny odwiedziła ANS w Koninie. Celem wizyty był udział w wykładach oraz warsztatach dotyczących dietetyki. Młodzież wysłuchała ciekawego wykładu p. Ewy Grabarczyk-Szewczyk na temat: „Profilaktyka chorób cywilizacyjnych". Prowadząca przypomniała uczniom naszej szkoły zasady prawidłowego odżywiania. Z kolei studenci dietetyki zobrazowali, ile cukru znajduje się w popularnych produktach spożywczych. Młodzi adepci zapoznali się także z nowoczesnym wyposażeniem pracowni dietetyki.
Podczas zajęć uczniowie mogli również zbadać swoje ciśnienie tętnicze krwi, a także wykonać analizę składu ciała przy użyciu profesjonalnego analizatora składu ciała Tanita. Młodzież w szybki sposób poznała zawartość tkanki mięśniowej i tłuszczowej w organizmie, a także otrzymała szczegółowe zalecenia żywieniowe.
Organizatorką wyjazdu była Karolina Łajdecka.