Szkolny Konkurs Cukierniczy „Pączki ze Smakiem” już na trwałe wpisał się w kalendarz wydarzeń związanych z obchodami tłustego czwartku. Jest to najsłodszy dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Jak nakazuje tradycja, w ten dzień  każdy musi zjeść chociaż jednego pączka, by cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem.

W tegoroczny tłusty czwartek,  27 lutego, uczniowie klasy pierwszej i drugiej, kształcący się w  zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięli udział w III edycji Szkolnego Konkursu Cukierniczego „ Pączki ze Smakiem”, na którym królowały pączki z nadzieniem pistacjowym, czekoladowym, a także z  powidłami czy marmoladą.

Celem konkursu było wyłonienie najlepszych wypieków związanych z tradycją tłustego czwartku. W rywalizacji udział wzięło pięć dwuosobowych zespołów. Kulminacyjnym punktem była oczywiście ocena organoleptyczna sporządzonych pączków. Ocenie podlegały: smak, aromat, pulchność, porowatość, rodzaj zastosowanego nadzienia oraz estetyka podania.

Jury – w składzie: p. A. Kurzawa, p. J. Jasiak, p. A. Tutaj, p. D. Kusz, p. J. Idzior, p. E. Ignasiak, p. A. Jakomulska, p. Marzena Maćków, p. Ilona Wieczorek i p. K. Łajdecka – po burzliwych naradach wyłoniło zwycięzców.

I miejsce przyznano Nikoli Brach i Amelii Kałkowskiej z klasy 1IZ, II miejsce – Kindze Sypniewskiej i Julii Warych z klasy 2 TZ,  III miejsce – Bartoszowi Knychale i Jakubowi Knychale z klasy 1IZ.

Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja lekkich, puszystych, idealnie słodkich, pachnących pączków.

Wszystkim uczniom biorącym udział w konkursie gratulujemy tak wybornie przygotowanych pączków i życzymy dalszych sukcesów w produkcji cukierniczej.

Konkurs zorganizowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych.