,,Masterchef po niemiecku” to przedsięwzięcie, które na stałe wpisało się w kalendarz imprez w Zespole Szkół Technicznych w Turku. W dniu 14.11.2024 r. odbyła się już VII edycja Międzyszkolnego Konkursu „Masterchef po niemiecku". W imprezie wzięli udział uczniowie Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku, uczniowie Szkoły Podstawowej w Kaczkach Średnich oraz uczniowie klasy trzeciej ZST kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Celem konkursu było wzbogacenie niemieckiego słownictwa dotyczącego kulinariów oraz rozpowszechnienie potraw kuchni naszych sąsiadów.
Gości serdecznie powitała Dyrektor ZST Aneta Kurzawa. Spotkanie rozpoczęło się pysznym poczęstunkiem przygotowanym przez uczniów klas gastronomicznych.
Zmagania konkursowe składały się z dwóch części. W pierwszej - międzyszkolne zespoły rozwiązywały zadania i zagadki językowe oraz przyporządkowywały niemieckie nazwy do przypraw. W drugiej części konkursu uczniowie przygotowywali potrawy wg niemieckich przepisów.
Jury w składzie: Jakub Zdych – szef kuchni w Pałacu Uniejów, Błażej Maleta – Naczelnik Wydziału Edukacji w Starostwie Powiatowym w Turku, Aneta Kurzawa - Dyrektor ZST, Emilia Szymaniak - nauczycielka języka niemieckiego ze Szkoły Podstawowej nr 4, Justyna Jońska - nauczycielka języka angielskiego ze Szkoły Podstawowej w Kaczkach Średnich, Daniel Kusz - kierownik kształcenia praktycznego ZST, Iwona Woldańska – przedstawicielka wydawnictwa Klett Polska, Andrzej Tutaj – wicedyrektor ZST, Jarosław Jasiak - wicedyrektor ZST, Andrzej Rossa - wicedyrektor ZST, Małgorzata Robak i Magdalena Kliszewicz – nauczycielki języka niemieckiego w ZST - sprawdzało poprawność zadań językowych oraz sposób przyrządzania, wygląd, walory smakowe i prezentację potraw.
Pierwsze miejsce zajęli: Aleksandra Kominiarczyk, Anna Kędziora i Gracjan Gawron, drugie: Zuzanna Pietrzak, Gabriela Gronostaj i Igor Kaczmarek, a trzecie: Katarzyna Siwek, Lena Musiałowska i Patryk Mielczarek. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Turku oraz wydawnictwo Klett Polska.
Organizatorkami konkursu były : Marzena Maćków i Ilona Wieczorek - nauczycielki przedmiotów gastronomicznych oraz Magdalena Kliszewicz i Małgorzata Robak - nauczycielki języka niemieckiego.