W dniu 18 października 2024 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się szkolne eliminacje do XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. W konkursie wzięło udział 12 uczniów z klas o profilu gastronomicznym. Szkolny etap obejmował zagadnienia dotyczące interakcji między dietą, aktywnością fizyczną, mikrobiotą jelitową a odpornością organizmu. Podobnie jak w latach ubiegłych, celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, a także upowszechnianie wzorców racjonalnego odżywiania. 

Zmagania konkursowe na etapie szkolnym pozwoliły wyłonić dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów, a tym samym zakwalifikowały się do drugiego etapu na szczeblu okręgowym. Naszą szkołę będą reprezentowały - Alicja Krauze i Alicja Ziggel. Etap okręgowy będzie składał się z dwóch  części- 6 grudnia 2024 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu uczestnicy będą rozwiązywać zadanie praktyczne, a 9 grudnia test online związany z przewodnią tematyką olimpiady (,, Żywność wspierająca odporność”).