Pizza to danie, które z reguły nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie dzięki połączeniu najpyszniejszych składników: świeżych pomidorów, bazylii, wędlin, pieczarek i oczywiście sera. Bogata historia  tej potrawy znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które, choć zbliżone do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe. Na grubym czy cienkim cieście, z salami, serem, sosem, oliwkami, boczkiem czy krewetkami? Wielbiciele pizzy wiedzą jedno: pizza rządzi.

19 maja br. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się warsztaty kulinarne z przygotowania pizzy, pod kierunkiem właściciela Pizzerii K2 Pana Pawła Niestatka, w których wzięli udział uczniowie  klas o profilu gastronomicznym: 1HZ, 2HZ, 4HZp, 1k, 3k.

Zadaniem uczniów było przygotowanie spodu pizzy oraz dobranie dodatków, według własnych pomysłów, spośród: kurczaka, bazylii, rukoli, cebuli, oliwek, wędlin, serów, kukurydzy, papryczki jalapeno oraz wielu innych.

Zajęcia zakończyły się degustacją zrobionej własnoręcznie pizzy. Uczniowie otrzymali również certyfikaty udziału w warsztatach  oraz kupony rabatowe do wykorzystania w Pizzerii K2.

Przygotowywanie pizzy cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem młodzieży, było  nie tylko niezapomnianym doświadczeniem edukacyjnym, lecz  również dobrą zabawą.

Wszystkim obecnym i przyszłym kucharzom życzymy wielu kulinarnych sukcesów. Dziękujemy serdecznie właścicielom Pizzerii K2 za wsparcie tego wydarzenia oraz przekazanie cennych wskazówek uczniom Zespołu Szkół Technicznych w Turku.

Warsztaty kulinarne zorganizowały  nauczycielki  przedmiotów gastronomicznych: p. Marzena Maćków i p. Ilona Wieczorek.