W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi w dniu 28 marca 2023 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku zostało zorganizowane spotkanie poświęcone tradycjom  i zwyczajom wielkanocnym, w ramach którego odbył się Konkurs na Najładniejszy Stół Wielkanocny i Najsmaczniejsze Ciasto Wielkanocne. W kulinarne przedsięwzięcie zaangażowani byli uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (klasa 1HZ, 2HZ, 3HZ) oraz w zawodzie kucharz –  klasa1k.

Dekoracje stołów przygotowane przez młodzież były niezwykle oryginalne, każda miała inny charakter, ale we wszystkich można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej tradycji (koszyczki wielkanocne, gałązki bukszpanu, rzeżuchę, zajączki, baranki). Nie zabrakło także elementów dekoracyjnych wykonanych własnoręcznie przez uczestników: kolorowych pisanek, babeczek czy kompozycji kwiatowych. Z roku na rok uczniowie coraz bardziej zaskakują pomysłami i wspaniałymi aranżacjami. W ocenie stołów brano głównie pod uwagę estetykę nakrycia, kreatywność młodzieży oraz zachowanie tradycji wielkanocnej.

Po niezwykle burzliwych obradach jury, w składzie: p. dyrektor Aneta Kurzawa, kierownik kształcenia praktycznego p. Daniel Kusz, p. Marzena Maćków, p. Ilona Wieczorek, p. Anna Jakomulska, p. Ewelina Ignasiak, wyłoniło zwycięzców Konkursu na Najładniejszy Stół Wielkanocny:
I miejsce – Alicja Ziggel, Wiktor Szymanowski (klasa 3HZ),
II miejsce – Wiktoria Pańczyk, Gracjan Gawron, Igor Kaczmarek, Patryk Mielczarek  (klasa 1HZ),
III miejsce – Marta Guziak, Zofia Piasecka (klasa 1HZ).

W  Konkursie na Najsmaczniejsze Ciasto Wielkanocne uczniowie przygotowali pięknie udekorowane mazurki, serniki oraz babki piaskowe. Komisja, biorąc pod uwagę walory smakowe i dekorację wypieków, przyznała:

I miejsce – Michałowi Grzelewskiemu (klasa 1HZ),
II miejsce – Jakubowi Bartosikowi (klasa 3 HZ),
III miejsce – Florianowi Bocianowi (klasa 3 HZ).

Celem konkursów było przybliżenie młodzieży tradycji Świąt Wielkanocnych, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką nakrywania stołu. Z pewnością pomysły uczniowskie staną się inspiracją dla wielu oglądających, którzy wykorzystają je przy przygotowaniu świątecznego stołu
we własnym domu.

Spotkanie, przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych – p. Marzeny Maćków i p. Ilony Wieczorek –  zakończyło się degustacją przygotowanych ciast.