4 października w Zespole Szkół Technicznych w Turku zorganizowano spotkanie z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy. Ten cudownie aromatyczny napój o wyjątkowych właściwościach uzyskiwany jest z palonych pestek wiecznie zielonych krzewów kawowców. Dziś bez kawy trudno już wyobrazić sobie nasze codzienne życie. To nie tylko sposób na poranne rozbudzenie, ale także chwilę popołudniowego relaksu. W trakcie spotkania zaproszeni goście: Naczelnik Wydziału Edukacji Sławomir Kosobudzki, dyrekcja szkoły, nauczyciele, uczniowie klasy ósmej ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku, mieli okazję zapoznać się rodzajami kawy, a także jej właściwościami, sposobami przygotowania i podawania.

Po krótkiej prelekcji przyszedł czas na konkurs dla uczniów klas gastronomicznych. W rywalizacji wzięły udział trzy dwuosobowe zespoły. Pierwszym etapem konkursu był quiz o kawie, a kolejnym – przygotowanie kawy. Zadaniem uczniów było przyrządzenie kawy po koreańsku, kawy pumpkinspice, kawy waniliowej, korzennej oraz kawy na bazie białej czekolady. Ocenie podlegał smak, aromat oraz estetyka podania kawy.

Jury w składzie: p. Wioletta Adamiak , p. Sławomir Kosobudzki, p. Aneta Kurzawa, p. Ewa Górska po burzliwych naradach wyłoniło zwycięzców:

– I miejsce przyznano Kacprowi Bystrzyckiemu i Mikołajowi Kotońskiemu (z klasy 4LZ),

– II miejsce – Alicji Krauze i Gabrieli Michalak (z klasy 3HZ),

– III miejsce – Jakubowi Bartosikowi i Wiktorowi Szymanowskiemu  (z klasy 3HZ).

Po wręczeniu nagród odbyła się degustacja aromatycznej kawy oraz deserów przygotowanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. Zaproszeni goście mieli okazję spróbować, kawowej chmurki, czekoladowej panna cotty, brownie, kruchych ciasteczek, sernika kawowego oraz tarty z kremem kawowym.

Spotkanie przygotowała młodzież klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli: Marzeny Maćków, Ilony Wieczorek.