Sukces uczennic z ZST w VI Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim

W dniach 29-30 marca 2022 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się VI Ogólnopolski Turniej Kucharski zorganizowany przez Wielkopolską Izbę Rzemieślniczą w Poznaniu pod hasłem „Potrawy z ryb”. Podobnie, jak w poprzednich edycjach uczestnicy z całej Polski prezentowali najnowsza trendy i tajniki kulinarne.Zespół Szkół Technicznych w Turku reprezentowały uczennice kształcące się w branżowej szkole I stopnia w zawodzie kucharz - Justyna Koperska z klasy 3kop oraz Nikola Druciarek z klasy 3kf.

Justyna Koperska zajęła 6 miejsce, zdobywając jednocześnie tytuł laureatki w Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim, a tym samym zwolnienie z części pisemnej egzaminu zawodowego. Justyna została także nagrodzona za kreatywność przygotowania potrawy konkursowej. Nasza druga reprezentantka- Nikola Druciarek za udział w konkursie uzyskała tytuł finalistki i również została zwolniona z części pisemnej egzaminu zawodowego. Zarówno Justyna, jak i Nikola otrzymały dyplomy, zaświadczenia oraz cenne nagrody rzeczowe. To bardzo duży sukces uczennic ZST w Turku, tym bardziej że wszystkie potrawy konkursowe charakteryzowały się młodzieńczą fantazją oraz odwagą kucharzy w łączeniu smaków i różnych technik przygotowania. Ogólnopolski Turniej Kucharski składał się z części teoretycznej - dotyczącej wiedzy ogólnej z zakresu gastronomii, quizu tematycznego z zakresu wiedzy o rybach i owocach morza, zadań praktycznych z wiedzy ogólnozawodowej (rozróżnianie surowców oraz dodatków do żywności) oraz części praktycznej, w której uczniowie musieli przygotować i zaprezentować potrawę z ryb.
Uczennice Zespołu Szkół Technicznych w Turku podczas turnieju wykazały się wiedzą teoretyczną oraz przygotowały wykwintne dania z ryb.  Justyna przygotowała filet z jesiotra w oliwie cytrynowej, ragout warzywne z sosem pomidorowym, małże św. Jakuba oraz chips ze skorzonery, z dekoracją z liścia młodego buraka i rzodkiewki. Nikola zaprezentowała pstrąga z zielenicy marynowanego w jabłkach, podanego z ptysiem z pieczonym ziemniakiem i orzechami laskowymi, z jabłkiem kompresowanym, olejem, i majonezem z kopru z dodatkiem chipsu ryżowego. Uczestnicy turnieju byli oceniani przez profesjonalne jury w skład którego wchodzili szefowie kuchni: Wojciech Wojtkowiak- szef kuchni w restauracji Indian Steak, Andrzej Gołąbek- szef kuchni w restauracji Republika Róż, Marcin Stelmaszczyk- szef restauracji Sushi Katei w Puszczykowie, Arkadiusz Korzeń przedstawiciel handlowy ds HORECA w OSM Piątnica oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych - Joanna Mormol i Sabina Guz. Dziękujemy organizatorom, sponsorom i jury za docenienie prac oraz talentu naszych uczennic, wszystkim uczestnikom gratulujemy wytrwałości oraz życzymy rozwijania pasji  i umiejętności w branży gastronomicznej. Uczennice do VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego przygotowywały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków i Ilona Wieczorek.