W dniu 12 października 2021 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się szkolne eliminacje do XXVI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. W konkursie wzięło udział 10 uczniów z klas o profilu gastronomicznym. Konkurs obejmował zagadnienia dotyczące: postępowania diagnostycznego i terapeutycznego przy nadciśnieniu tętniczym, wpływu mikrobiotyki na choroby układu krążenia, metod ograniczania zawartości chlorku sodu w produktach spożywczych, interdyscyplinarnego wspomagania leczenia oraz dietoterapii nadciśnienia tętniczego.

Celem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu i żywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką.

Po zmaganiach konkursowych zostały wyłonione dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów i jednocześnie zakwalifikowały się do drugiego etapu olimpiady na szczeblu okręgowym. Kolejny etap Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności, w którym będą brały udział Anna Misiak i Karolina Bocian, odbędzie się 3 grudnia 2021 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Uczestnicy w etapie okręgowym będą rozwiązywać test związany z przewodnią tematyką olimpiady – „Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia”, ze szczególnym uwzględnieniem  nadciśnienia tętniczego.