W dniu 12 listopada 2013 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbył się etap szkolny Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu zorganizowany dla uczniów klas o profilu gastronomicznym. W konkursie wzięli udział uczniowie z klasy 4TO: Sylwia Borowska, Magdalena Dudek, Anna Iciek, Magdalena Makówka, Tomasz Szymański oraz uczniowie z klasy 4TG: Milena Człapa, Kinga Filipczak, Anna Kozielska, Adam Krajewski, Roman Kubiak, Katarzyna Trzepacz, Kinga Turała.

Konkurs obejmował zagadnienia z wiedzy o żywności i żywieniu oraz wiedzę z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem. Celem olimpiady było podniesienie poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami produkcji żywności.

Po zmaganiach konkursowych na etapie szkolnym zostały wyłonione dwie osoby, które uzyskały największą liczbę punktów i jednocześnie zakwalifikowały się do drugiego etapu olimpiady na szczeblu okręgowym. Drugi etap olimpiady wiedzy o żywności i żywieniu, w którym będą brali udział Roman Kubiak i Tomasz Szymański, odbędzie się 10 stycznia 2014 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Uczniowie w etapie okręgowym będą rozwiązywać test związany z wiodącą tematyką olimpiady  - „Żywienie u progu i schyłku życia”.