Kuchnia to doskonały warsztat pracy, domowe laboratorium, w którym można odkrywać i wyjaśniać  procesy fizyczne i chemiczne. To właśnie dzięki chemicznym prawom radzimy sobie  z  wieloma niedogodnościami prowadzenia  gospodarstwa domowego. Wiemy,  jak pozbyć się  kamienia z czajnika, jak oczyścić srebro, co  zrobić, aby jabłka na szarlotkę nie czerniały, biszkopt nie miał zakalca a mydło zawsze się pieniło.

Chemia nie musi być trudna i nudna, i kojarzyć się wyłącznie z truciznami. O tym, że wiedza chemiczna może przydać się w codziennym życiu wiedzą uczestnicy tegorocznej edycji konkursu chemicznego „Chemia w kuchni”, który odbył się w dniach 3-17.03.2016 r.

Była to już druga edycja konkursu, którego celem jest zachęcanie uczniów do samodzielnego przeprowadzania eksperymentów, kreatywności i zespołowego działania. Charakter konkursowych zmagań sprzyja także popularyzacji nauk przyrodniczych.

O dużym zainteresowaniu niezwykłym przedsięwzięciem świadczy fakt, iż w tegorocznej edycji wzięło udział aż dwadzieścia dziewięć drużyn z pięciu klas pierwszych ZSZ. Laureatami zostali w tym roku: Natalia Trzmielewska i Nikola Drożdż z klasy 1fs (I miejsce), Dżesika Serbin i Patrycja Sosińska z klasy 1kw (II miejsce), Agnieszka Szymczak i Simona Jasiak z klasy 1h (III miejsce).

Konkurs przygotowała i przeprowadziła Małgorzata Szymańska.