10 lutego 2020 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem „ Ryby i owoce morza”, podczas których uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz mieli możliwość doskonalenia swoich umiejętności pod okiem szefa kuchni Patryka Dziamskiego - uczestnika 4. edycji programu Top Chef, managera kuchni Kina Kulinarnego Transatlantyk, właściciela Dziamski Culinary Studio oraz Dziamski Concept Rest - oraz jego współpracownika pana Pawła Jurczaka.
Zadania realizowane podczas odbywających się warsztatów były nie lada wyzwaniem dla młodzieży, bowiem nie każdego dnia przygotowuje się: udon z krewetkami, tatar z łososia, krewetki w pomidorach, czarny makaron z krewetkami, krewetki w zielonym curry oraz sandacza i łososia podawanego z purre z pietruszki, kolendry i limonki.
Warsztaty kulinarne prowadzone przez Patryka Dziamskiego oraz Pawła Jurczaka były świetną okazją, by zgłębić tajniki kuchni i opanować kilka przydatnych umiejętności. Podczas spotkania młodzi adepci sztuki kulinarnej dowiedzieli się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak je przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw, na co zwracać uwagę przy ocenie świeżości i jakości produktu, a także jak prawidłowo przechowywać i obrabiać owoce morza i ryby, aby zapobiec marnotrawieniu produktów.
Uczniowie nauczyli się również komponować i prezentować dania tak, aby były nie tylko atrakcyjne dla klienta, ale również rentowne dla restauracji.
Wszystkim uczestnikom warsztatów serdecznie dziękujemy i życzymy kulinarnych inspiracji w tworzeniu nowych potraw.
Organizatorkami przedsięwzięcia były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków, Ilona Wieczorek i Karolina Łajdecka.