Polish English German

Młodzież ZST na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie

Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych im. gen. prof. S. Kaliskiego w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli  wraz z opiekunami w wycieczce do Warszawy na 23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które odbywały się w dniach 27-29 marca 2019 r. 

EuroGastro to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów jest zaprezentowanie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. Wystawcy przedstawili całościową ofertę wyposażenia zaplecza kuchennego dla restauracji, kawiarni, piekarni, cukierni, lodziarni, barów, małej gastronomii oraz pełen asortyment produktów i półproduktów spożywczych koniecznych do stworzenia odpowiedniego menu.

Uczniowie kierunków żywieniowych ZST mieli możliwość obserwowania zmagań tegorocznych uczestników autorskiego konkursu "Kulinarny Talent 2019" Roberta Sowy. To prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy. Jest to pokaz największych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

W czasie odbywającego się konkursu młodzież naszej szkoły miała także możliwość spotkania się ze znanymi autorytetami kulinarnymi. między innymi: Kurtem Schellerem, Jerzym Pasikowskim, Patrykiem Dziamskim, Ernestem Jagodzińskim oraz znanymi dziennikarzami i prezenterami telewizyjnymi.

Udział uczniów kierunków żywieniowych ZST w tak prestiżowej imprezie był dla nich okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii. Szczególnym zainteresowaniem młodzieży cieszyły się stanowiska prezentujące najnowsze specjalistyczne urządzenia i akcesoria gastronomiczne do wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów. Dużą część oferty targowej stanowiły produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich działów gastronomii, w tym cukiernictwa i piekarnictwa. Uczestniczący w wycieczce uczniowie skorzystali również z różnorodnych degustacji.

Kolejnym punktem wycieczki była wizyta w prestiżowej restauracji „Warszawski Sznyt” usytuowanej przy Placu Zamkowym w Warszawie. Młodzież została przywitana przez zastępcę szefa kuchni p. Artura Michałowskiego, który zapoznał uczniów z przygotowaniem  i serwowaniem potraw w tym lokalu. Restauracja jest nietypowa, ponieważ łączy w sobie dwie koncepcje kulinarne. Dolna część lokalu – Steak House - ma swobodny, wręcz sportowy charakter. Serwowane dania opierają się na kuchni z przysmakami pochodzącymi bezpośrednio z wyjątkowego grilla opalanego drewnem dębowym.
W menu pojawia się wybór steków, burgerów, kanapek Reuben i świeżych ryb. Wołowina sezonowana jest na miejscu w specjalnych szafach, które stanowią element aranżacji wnętrza, ale przede wszystkim gwarantują absolutną wyjątkowość smaku dań.
 Pierwsze piętro ma bardziej elegancki charakter, nawiązujący nastrojem do klimatu międzywojennej Warszawy. W menu znajdują się potrawy kuchni polskiej w nowej odsłonie, której koncepcja bazuje na używaniu nowoczesnych technik do wydobycia jeszcze lepszego, bardziej intensywnego smaku z polskich produktów, głównie ze starych odmian warzyw, octów i kiszonek, które są nastawiane w restauracji, a także ze skarbów polskich lasów. Nowatorskie podejście polega na wprowadzeniu technik kulinarnych nieznanych w czasach, w których powstawały te potrawy.
 
W czasie wycieczki opiekę nad młodzieżą sprawowali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków, Aneta Kurzawa, Ilona Wieczorek, Wiesława Woźnicka.

 

Współpraca