Dzień 21 października upłynął w Zespole Szkół Technicznych pod hasłem prozdrowotnej akcji – Chcę być zdrowy – jem kanapki, której celem było propagowanie i promocja zdrowego odżywiania wśród młodzieży. Organizatorów sympozjum zainspirowały alarmujące wyniki badań, z których wynika, że w diecie uczniów powszechnie występują niedobory takich składników odżywczych, jak: wapń, witamina D, potas, magnez i foliany (dotyczy to aż 74-98% młodzieży). Istotnym problemem jest też nadmierne spożycie różnych składników niepożądanych, w tym cukru, tłuszczu i soli.

W pierwszej części spotkania uczniowie klas o profilu gastronomicznym wyjaśnili pojęcie żywności prozdrowotnej i jej składników bioaktywnych. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentowano listę zdrowych produktów spożywczych i napojów dla dzieci i młodzieży. Następnie zwrócono uwagę na różne sposoby przygotowania zdrowych i modnych kanapek, drobnych przekąsek oraz świeżych soków owocowych i warzywnych.

Jednym z gości sympozjum był pan Alfred Rajczyk - dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Turku , który zwrócił szczególną uwagę na to, jak ważne jest przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia w domu i szkole.

Podsumowaniem spotkania była prezentacja i degustacja dietetycznych kanapek, przekąsek, świeżych owoców oraz soków owocowych i warzywnych, przygotowanych dzięki wsparciu Zakładu Piekarsko - Ciastkarskiego „PSS Społem” w Turku, Hurtowni Owocowo - Warzywnej Ireneusza Walkowskiego oraz Rady Rodziców.

Sympozjum zakończono skeczem pt. „Brzuch w ruch” oraz projekcją filmu edukacyjnego„ Organizm w dobrym nastroju”. Opiekę merytoryczną pełniły panie: Halina Łajdecka, Marzena Maćków, Ilona Wieczorek oraz Wiesława Woźnicka.

Prezentacja