W ramach programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”, ogłoszonego przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, od września do grudnia 2016 r. w Zespole  Szkół Technicznych w Turku będzie realizowany projekt pod hasłem „Profilaktyka otyłości w zakresie diety i aktywności fizycznej”.

Bezpośrednimi uczestnikami przedsięwzięcia będą uczniowie klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej, rodzice, dyrekcja ZST, nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, nauczyciele wychowania fizycznego, dietetyk, psycholog oraz higienistka szkolna. Głównym celem projektu jest promocja zdrowia, związana z profilaktyką nadwagi i otyłości wśród młodzieży klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej, w zakresie której będą realizowane następujące zadania:

  • diagnozowanie problemu nadwagi i otyłości u uczniów, ustalanie wskaźnika masy ciała (BMI) i wskaźnika dystrybucji tkanki tłuszczowej (WHR);
  • spotkania uczniów, rodziców, dyrekcji, nauczycieli, wychowawców, pracowników stołówki szkolnej, psychologa i higienistki szkolnej z dietetykiem;
  • indywidualne spotkania uczniów Zespołu Szkół Technicznych, z rozpoznaną nadwagą i otyłością, z dietetykiem i psychologiem szkolnym;
  • monitorowanie zmiany nawyków żywieniowych i postępów redukcji masy ciała;
  • wycieczki do sklepów mające na celu doskonalenie umiejętności czytania i rozumienia znaków na opakowaniach środków żywnościowych;
  • szkolenia prowadzone przez pracowników akademickich Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz pracowników Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Turku, promujące zdrowy styl życia i właściwe odżywianie, skierowane do uczniów, rodziców, dyrekcji, nauczycieli, wychowawców, pracowników stołówki szkolnej, psychologa, higienistki szkolnej, uczniów Gimnazjum nr 1, Gimnazjum nr 2 i Liceum Ogólnokształcącego w Turku;
  • spotkania wyżej wymienionych uczestników projektu z przedstawicielami Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu dotyczące nowoczesnych technik kulinarnych;
  • wycieczki przedmiotowe do zakładów produkujących żywność, zakładów gastronomicznych oraz do firm cateringowych;
  • zajęcia sportowe dla uczniów;
  • warsztaty zdrowego przygotowywania potraw i napojów .

Działania podjęte w ramach projektu przyczynią się do podniesienia świadomości ucznia i rodzica na temat roli żywienia i aktywności fizycznej w  zachowaniu prawidłowego zdrowia. Ukształtują także prozdrowotne zachowania  żywieniowe oraz umiejętności konsumenckie, w tym odpowiedni wybór produktów spożywczych, co pozwoli młodzieży z otyłością lub nadwagą  uzyskać prawidłową  masę ciała.  Forma zajęć dodatkowych będzie również alternatywą na spędzanie czasu wolnego.

Podsumowaniem projektu będzie festyn zdrowej żywności zorganizowany we współpracy z lokalnymi producentami żywności, restauratorami, Powiatową Stacją Sanitarno- Epidemiologiczną i  jednostkami samorządu terytorialnego.