30 stycznia 2018 roku w Zespole Szkół Zawodowych we Wrześni odbyły się wojewódzkie eliminacje do I Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz . Wzięło w nich udział 14 uczniów z całej Wielkopolski, a wśród nich również uczeń  klasy 3kw Zespołu Szkół Technicznych w Turku - Bartosz Wilgucki.

Celem przedsięwzięcia było przede wszystkim pogłębienie wiedzy gastronomicznej, stworzenie możliwości wymiany doświadczeń oraz współzawodnictwa, a co najważniejsze, promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Konkurs składał się z dwóch części. Uczestnicy najpierw musieli poradzić sobie z teorią, rozwiązując test składający się z 30 pytań z zakresu technologii gastronomicznej i  towaroznawstwa, a następnie zastosować ją w praktyce, przygotowując dwa zestawy dania głównego z drobiem w roli głównej.

Nasz reprezentant przygotował danie składające się z duszonej piersi kurczaka w kremowym sosie z dodatkiem musu z buraków oraz zasmażanych ziemniaków wcześniej ugotowanych w skórce. Jako element dekoracyjny wykorzystał szparagi gotowane na parze oraz kiełki buraka, które wzbogaciły wartość witaminową potrawy.

Komisja, w skład której weszła m.in. przedstawicielka Kuratorium Oświaty w Poznaniu - Pani Marzena Szułczyńska, oceniała walory smakowe dań przygotowanych przez uczniów, a także zastosowane techniki kulinarne,  kreatywność i estetykę podania potrawy.

Wszyscy uczestnicy zmagań konkursowych otrzymali dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez licznych sponsorów.

{gallery}2018.01.30-kucharz{/gallery}