13 marca 2018 roku w siedzibie Środowiskowego Hufca Pracy w Turku odbył się I etap konkursu „Sprawny w zawodzie- Bezpieczny w Pracy” w kategorii kucharz. W przedsięwzięciu udział wzięło czworo uczniów klasy 3kw Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz z Zespołu Szkół Technicznych w Turku (dwie ekipy dwuosobowe).

Celem konkursu było: sprawdzenie wiedzy i umiejętności młodzieży przed przystąpieniem do zewnętrznych egzaminów zawodowych, zapoznanie się z przebiegiem i organizacją egzaminów kwalifikacyjnych, a także wdrożenie zdrowej rywalizacji. Konkurs przebiegał dwuetapowo. W części I uczestnicy rozwiązywali test składający się z 25 pytań, dotyczących wiedzy gastronomicznej oraz zatrudnienia i działalności gospodarczej. Następnie uczniowie przystąpili do części praktycznej. Ekipy przygotowały: zupę brokułową krem, polędwicę faszerowaną pieczarkami, surówkę z selera oraz ziemniaki pieczone. Komisja w składzie: Marzena Maćków - nauczyciel przedmiotów zawodowych w ZST w Turku, Małgorzata Białas – komendant  ŚHP  oraz Ewa Jakubowska i Jolanta Jóźwiak -  wychowawcy hufca, w części praktycznej oceniała następujące elementy: przygotowanie stanowiska roboczego, umiejętność odczytania dokumentacji roboczej, sprawność organizacyjna i współpraca z partnerem, jakość wykonania zaprezentowania wykonanej potrawy, estetyka i porządek na stanowisku pracy oraz przestrzeganie przepisów BHP. Po podliczeniu punktów z części teoretycznej i praktycznej komisja wyłoniła najlepszych. Miejsce I zajęły Dżesika Serbin i Kinga Klimczak, II miejsce Marta Przyborek i Dorota Kaźmierczak. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe. Zwycięska ekipa będzie reprezentować nasz hufiec w II etapie Wojewódzkiego konkursu „Sprawny w zawodzie- Bezpieczny w Pracy” w kategorii kucharz, który odbędzie się w Poznaniu 27 marca 2018 roku.