Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli w wycieczce do Warszawy na 22. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, które odbywały się w dniach 21-23 marca 2018 r. EuroGastro to najważniejsze i największe wydarzenie targowe w Polsce dedykowane branży HoReCa. Ideą targów jest zaprezentowanie pełnej i różnorodnej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii.

Wystawcy przedstawili całościową ofertę wyposażenia zaplecza kuchennego dla restauracji, kawiarni, piekarni, cukierni, lodziarni, barów, małej gastronomii oraz pełen asortyment produktów i półproduktów spożywczych koniecznych do stworzenia odpowiedniego menu.

Uczniowie kierunków żywieniowych ZST mieli możliwość uczestniczenia i obserwowania zmagań tegorocznych uczestników w autorskim konkursie "Kulinarny Talent 2018" Roberta Sowy. To prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności rozpoczynających życie zawodowe kucharzy. Jest to więc pokaz najnowszych trendów w wykonaniu młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań.

Młodzież naszej szkoły w czasie odbywającego się konkursu miała możliwość spotkania się ze znanymi autorytetami kulinarnymi, między innymi: Kurtem Schellerem, Jerzym Pasikowskim, Patrykiem Dziamskim, oraz znanymi dziennikarzami i prezenterami telewizyjnymi.

Uczniowie wzięli również udział w Olimpiadzie Kawy, której celem jest rozszerzenie kultury picia kawy pośród młodej rzeszy baristów.

Udział w tak prestiżowej imprezie był dla naszych uczniów okazją do poszerzenia wiedzy w zakresie gastronomii. Szczególnym zainteresowaniem młodzieży cieszyły się stanowiska prezentujące najnowsze specjalistyczne urządzenia i akcesoria gastronomiczne do wyposażenia zaplecza kuchennego, sal restauracyjnych i barów. Dużą część oferty targowej stanowiły produkty i półprodukty spożywcze dla wszystkich działów gastronomii, w tym cukiernictwa i piekarnictwa.

Uczestniczący w wycieczce uczniowie skorzystali również z różnorodnych degustacji.