W związku ze zbliżającym się okresem świąt wielkanocnych w dniu 27 marca 2018 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku odbyło się spotkanie poświęcone tradycjom i zwyczajom wielkanocnym, w ramach którego odbyły się warsztaty oraz konkurs na najładniejszy stół wielkanocny i najsmaczniejszą babkę. W warsztatach wielkanocnych uczestniczyła p. Stanisława Radke, reprezentująca Muzeum Miasta Turku im. Józefa Mehoffera, która przedstawiła uczniom zasady zdobienia pisanek techniką gorącego wosku pszczelego i kolorowego – metodą szpilkową oraz zasady zdobienia pisanek metodą quillingu.

W następnej części spotkania odbył się Szkolny Konkurs na Najładniejszy Stół Wielkanocny, w którym wzięli udział uczniowie  klas o profilu gastronomicznym: 2 TŻ, 2 hk, 3 TŻ, 3 kw. Celem konkursu było kultywowanie tradycji i zwyczajów wielkanocnych, a także rozwijanie zainteresowań związanych ze sztuką pięknego nakrywania stołu. Dekoracje przygotowane przez uczniów były niezwykle oryginalne, każda miała inny charakter, ale we wszystkich  można było zauważyć elementy nawiązujące do polskiej  tradycji (koszyczki wielkanocne, gałązki bukszpanu, rzeżuchę, zajączki, baranki).

Komisja w składzie: p. dyrektor  Wioletta Adamiak, p. Wiesława Woźnicka, p. Ilona Wieczorek,  p. Karolina Łajdecka , p. Marzena Maćków oraz p. Katarzyna Wudarska i p. Teresa Olejarczuk -  przyznała  w Szkolnym Konkursie  na Najładniejszy Stół Wielkanocny:
- I miejsce – Paulinie Hubert i Paulinie Kubisiak (2hk),
-  II miejsce – Katarzynie Sikorskiej i  Sandrze Napierale ( 2TŻ),
-  III miejsce – Patrycji Grzelak i  Martynie Bartczak ( 3TŻ).

W  Szkolnym Konkursie na Najsmaczniejszą Babkę Wielkanocną  zwyciężyli:
– Paulina Andrzejewska (klasa 3TŻ) - I miejsce,
– Dżesika Serbin (klasa 3kw) - II miejsce,
– Dominik Kwiatkowski (klasa 1FZ) - III miejsce.

Spotkanie wielkanocne, przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych, zakończyło się degustacją przygotowanych babek wielkanocnych.