Kuchnia jest takim ogromnym laboratorium chemicznym w którym można odkrywać i wyjaśniać  procesy fizyczne i chemiczne. Gotowanie to proces oparty na wielu reakcjach zachodzących między składnikami. Znajomość właściwości, jakie posiadają niektóre produkty, pomoże nam uniknąć kulinarnych wpadek. Nie można też zapomnieć o barwnikach, konserwantach, przeciwutleniaczach, emulgatorach, wzmacniaczach smaku. Samo zdrowie, czy chemia w czystej postaci? Mają one swoje wzory chemiczne i  pojawia się coraz częściej w żywności. Dlaczego się je stosuje i czy są niezbędne?

Na te i inne pytania odpowiedzi znają uczestnicy tegorocznej edycji konkursu chemicznego „Chemia w kuchni”, który odbył się w dniach 23-28 marca 2018 r. Była to już czwarta edycja konkursu, którego celem jest zachęcanie uczniów do samodzielnego przeprowadzania eksperymentów, kreatywności i zespołowego działania, a takżę pogłębiania swojej wiedzy.

W tegorocznej edycji wzięło udział dwadzieścia drużyn z klas pierwszych Szkoły Branżowej I stopnia i drugich Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Laureatami zostali w tym roku:

I miejsce - Oskar Rabiega i Szymon Siepka  z klasy II m

II miejsce - Ewa Zielińska i Kinga Szlucha z klasy I hf

III miejsce - Kamil Kołaciński i Sergiusz Czekalak z klasy II ma

oraz Szymon Przybył i Tomasz Harasny z klasy II ma

Konkurs przygotowała i przeprowadziła Małgorzata Szymańska.