Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Turku kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz w zawodzie kucharz uczestniczyli 3 października 2018 r. w wycieczce do Poznania na Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech. Polagra Tech to wydarzenie, które przyciąga  wyselekcjonowaną grupę profesjonalistów, m.in.: kadrę zarządzającą zakładami przetwórstwa żywności, specjalistów ds. produkcji, zaopatrzenia, technologów, specjalistów BHP, piekarzy i cukierników oraz przedstawicieli sieci handlowych.

Targi umożliwiły młodzieży poznanie nowoczesnego wyposażenia zakładów gastronomicznych, najnowszych technologii, linii produkcyjnych, receptur, a także szerokiego asortymentu różnorodnych produktów spożywczych. Uczniowie uczestniczyli również w 18. edycji Kulinarnego Pucharu Polski – konkursu uznawanego przez profesjonalnych kucharzy za najbardziej znaczący na polskim rynku, któremu patronowały najważniejsze w kraju stowarzyszenia branżowe: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników, Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-Toqes Polska. Ciekawym wydarzeniem targów był również inny konkurs - "Greatgastro",  polegający na zdobyciu tysięcznego like'a na Facebooku, który wygrała uczennica klasy 3hk - Natalia Pawłowska.

Kolejnym punktem programu wycieczki było zwiedzanie restauracji "AROMA", w której szefem kuchni jest p. Patryk Dziamski - uczestnik 4. edycji programu „Top Chef”, doradca kulinarny nastawiony na odkrywanie nowych trendów kulinarnych, zaangażowany w nauczanie praktyczne w szkołach o profilu gastronomicznym, manager kuchni  Kina Kulinarnego Transatlantyk, a także współautor książki  „Lekcje smaków", skierowanej do szkół gastronomicznych. Pan Dziamski przedstawił młodzieży zasady funkcjonowania restauracji, kartę  menu, techniki obsługi gości i organizację pracy kelnerów. Ponadto zachęcił uczniów do zdobywania wiedzy i umiejętności w trakcie odbywania praktyk zawodowych.

W trakcie wycieczki opiekę nad młodzieżą sprawowały panie: Marzena Maćków, Karolina Łajdecka, Ilona Wieczorek.