19 października 2018 roku na długo pozostanie w pamięci grupy uczniów ze Szkoły Podstawowej w Brudzewie, która wzięła udział w niezwykłych warsztatach kulinarnych w Zespole Szkół Technicznych w Turku. W ramach zajęć, maluchy przygotowały pyszne ciasteczka, galaretki w 3D, deserki oraz inne łakocie. Przyszłych uczestników MasterChef  Junior wprowadziła w arkana sztuki cukierniczej i kulinarnej młodzież z klas gastronomicznych, która razem z nauczycielami zadbała o to, by uczyć przez zabawę.

Radość, zaangażowanie i spontaniczność uczestników sprawiły, że wszyscy wspaniale się bawili. Najwięcej emocji wzbudziło pieczenie i dekorowanie wyrobów ciastkarskich. Kolorowe ozdoby i wyobraźnia inspirowały dzieci do tworzenia prawdziwych cudeniek.

Kolejnym etapem kulinarnego wtajemniczenia było zapoznanie najmłodszych z narzędziami i surowcami do carvingu. Dzięki temu powstały fantazyjne dekoracje z warzyw i owoców.

Prawdziwy zachwyt wzbudziła jednak fontanna czekoladowa oraz filetowane kompozycje na lustrach i platerach. Podsumowaniem warsztatów było spotkanie z dyrektorem ZST - panią Wiolettą Adamiak oraz nauczycielami przedmiotów mechanicznych i mechatronicznych, M. Gronostajem, M. Sękiem, E. Grzelakiem i G. Grzelakiem, którzy przygotowali dla dzieci niespodzianki w postaci medali wykonanych na obrabiarkach sterowanych numerycznie (CNC).

Dopełnieniem były dyplomy wręczone nie tylko maluchom, ale także ich opiekunom: Justynie  Kaszyńskiej - Ostrowskiej oraz Małgorzacie Ciesielskiej.

Dzięki temu przedsięwzięciu najmłodsi adepci sztuki kulinarnej poznali zasady racjonalnego odżywiania oraz savoir- vivre’u przy stole. Zajęcia w kuchni rozwinęły ich kreatywność, samodzielność oraz sprawność manualną. Przekonały, że przygoda z gotowaniem może być pełna radości i magii.

Organizatorami spotkania były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: M. Maćków oraz I. Wieczorek.