Na to pytanie starali się odpowiedzieć organizatorzy spotkania prozdrowotnego pod hasłem ,,Słodkie życie bez cukru”, które odbyło się 29 listopada 2018 r. w Zespole Szkół Technicznych w Turku. Sympozjum adresowane było do uczniów klas o profilu gastronomicznym. Mogli oni dowiedzieć się,  ile cukru znajduje się w popularnych produktach spożywczych oraz poznać wady i zalety jego zamienników.  Dzięki przedstawionej prezentacji, uczestnicy spotkania mieli możliwość zapoznania się z danymi dotyczącymi spożycia cukru w Polsce. Niestety, w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat wzrosło ono dwukrotnie ( około 40 kg). Właśnie dlatego lekarze biją na alarm, ponieważ wysokie spożycie cukru  przyczynia się do zwiększenia masy ciała, zaburzeń lipidowych, insulinooporności, nadciśnienia tętniczego krwi, próchnicy zębów oraz stanów  zapalnych.

W czasie sympozjum odbył się konkurs, w którym uczniowie mieli za zadanie oszacować zawartość cukru w podanych produktach. Najbliżej prawidłowego wyniku były Weronika Mendelak i Anna Misiak - uczennice klasy I FZ. Miejsce II zajęły Katarzyna Urbankiewicz i Nikola Wroniak - uczennice klasy III TŻ, natomiast miejsce III - Karolina Sawicka i Wiktor Szczepański z  klasy II FZ.

Spotkanie uświetnił występ artystyczny młodzieży z klasy 1 FZ. Zebrani obejrzeli skecz kabaretowy  pt. „Odchudzanie”.

Sympozjum zakończyło się degustacją potraw bez dodatku cukru: pralinek kokosowych i koktajlu czekoladowego, przygotowanych przez przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Organizatorkami przedsięwzięcia były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: Marzena Maćków, Karolina Łajdecka, Ilona Wieczorek i Wiesława Woźnicka.

{gallery}2018.11.29-cukier{/gallery}