In der Weihnachtsbäckerei gibt es manche Leckerei - było hasłem przewodnim tegorocznej IV edycji mikołajkowego konkursu Landeskunde - „Die Küche in der Advents- und Weihnachtszeitin den DACH-Ländern”. Celem konkursy była popularyzacja kuchni krajów niemieckojęzycznych w okresie Adwentu oraz Świąt Bożego Narodzenia. Konkurs miał formę quizu, a przeprowadzony został w aplikacji Teams.
Okres poprzedzający Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas dla rodzin, pełen wielu tradycji, magicznych historii i oczywiście pysznych smakołyków. Czym byłyby Adwent i Święta Bożego Narodzenia bez ciasteczek (die Plätzchen). Dla wielu osób tradycyjne świąteczne wypieki są częścią dzielenia się z drugą osobą czymś miłym, co cieszy. Jeśli chodzi o słodkości, to na niemieckim stole w święta nie może zabraknąć drezdeńskiej strucli z bakaliami (der Weihnachtsstollen) – najstarszego wypieku, którego tradycja sięga 1474 roku, kruchych maślanych ciasteczek (das Spritzgebäck), jak również norymberskich pierników (Nürberger Lebkuchen). Wieczór wigilijny w Niemczech natomiast znacznie różni się od tego, jaki obchodzimy w Polsce. Nie jest to uroczysta, postna kolacja, a posiłek podczas którego podaje się między innymi sałatkę ziemniaczaną, różnego rodzaju pieczone kiełbasy oraz potrawy z kiszonej kapusty (Kartoffelsalat mit Würstchen und Sauerkraut). Największą ucztą jest za to uroczysty obiad odbywający się w pierwszy dzień świąt, podczas którego podawana jest pieczona gęś z ziemniakami i czerwoną kapustą (Gänsebraten mit Kartoffeln und Rotkohl). Ciekawostką kulinarną jest szwajcarskie Founde – czyli potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Świątecznym napojem podawanym w tym okresie jest grzane wino (der Glühwein) - czerwone lub białe wino doprawiane cynamonem, goździkami, anyżem z odrobiną rumu.
Tradycje okresu Adwentu i Świąt Bożego Narodzenia są bardzo bogate, warte dalszego poznawania i odkrywania kolejnych tradycji.
Chcielibyśmy pogratulować Wszystkim uczestnikom konkursu, życzymy Wam dalszych sukcesów oraz ciekawości poznawania odrębnośc kultur innych państw.
W szczególności gratulujemy nagrodzonym:
Aleksandra Skała (2TL ) - I miejsce,
Krystian Wardeński (2TG) - II miejsce,
Amelia Wilczyńska (2HZ) - III miejsce.
Uczniowie wyróżnieni :
Alicja Nowicka (3HZ) i Aldona Karolak (3HZ).
Opiekę nad uczniami sprawowały: Magdalena Kliszewicz, Renata Derdzińska, Małgorzata Robak, Monika Stefanowska, Julia Kończak-Wodzińska oraz Małgorzata Skrzydlewska