W związku ze zbliżającym się okresem świąt Bożego Narodzenia w dniu 6 grudnia 2023 roku w Zespole Szkół Technicznych w Turku zorganizowano spotkanie poświęcone tradycjom i zwyczajom bożonarodzeniowym, w ramach którego odbył się Szkolny Konkurs na Najładniejszy Stół Bożonarodzeniowy i Najsmaczniejsze Ciasto. Do konkursu zostało przygotowanych 5 stołów, które przedstawiały różnorodne techniki dekoracji i zachwycały swoją oryginalnością. Nie zabrakło na nich tradycyjnych bożonarodzeniowych elementów: sianka, gałązek świerku, opłatka, świec czy Biblii. Młodzież samodzielnie przygotowała dekoracje, którymi przystrajała stoły. Zgromadzeni uczniowie i nauczyciele, w tym goście z Czech, mogli podziwiać efekty pracy młodzieży.
Jury – w składzie: p. dyrektor Aneta Kurzawa, p. wicedyrektor Andrzej Tutaj, p. Agnieszka Owczarek, p. Jolanta Idzior, p. Małgorzata Guziak, p. Marzena Maćków
i p. Ilona Wieczorek – które podczas oceny zwracało szczególną uwagę na estetykę stołu, prawidłowość nakrycia, inwencję oraz kultywowanie tradycji polskiej, postanowiło przyznać:
– I miejsce: Marcie Guziak i Wiktorii Pańczyk (2HZ),
– II miejsce: Weronice Jafrze, Emilii Lament, Martynie Maciejewskiej, Wiktorii Terpiłowskiej (1TZ),
– III miejsce: Alicji Ziggel, Wiktorowi Szymanowskiemu (4HZ).
Uczestnicy konkursu przygotowali również: torty świąteczne, serniki, pierniki, ciasto z bakaliami i tradycyjne makowce. Komisja konkursowa, biorąc pod uwagę walory smakowe i dekorację wypieków, przyznała:
I miejsce – Michałowi Grzelewskiemu (2HZ), II miejsce – Florianowi Bocianowi (4HZ),
III miejsce – Oldze Kropidłowskiej (1TZ) oraz wyróżnienie Jakubowi Bartosikowi (4HZ)
i Martynie Koralewskiej (1k).
Miłą niespodzianką dla uczestników konkursu oraz zaproszonych gości były upominki w formie choinek piernikowych oraz pierniczków przygotowanych przez młodzież z klas gastronomicznych. Z pewnością pomysły uczniowskie staną się inspiracją dla wielu oglądających, którzy wykorzystają je przy przygotowaniu świątecznego stołu we własnym domu.
Spotkanie zostało przygotowane pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.